onsdag 27 oktober 2010

Gaistränaren Axe'ns jobb - ingen dans på rosor

Alexander Axe'n har inte haft det lätt sedan han kom till GAIS. Först fick han ta över efter den till Danmark flyende Magnus Pehrsson och dess kalkonvärvningar i form av dyra islänningar där två av tre inte platsade.

Dessutom hade klubben GAIS som sedan Christer Wallin blev ordförande nästan bara gått plus i ekonomin varje år lyckats slänga bort hela överflödet igen (för vilken gång i ordningen?) i detta fallet på helt totalt odugliga anfallare.

Man undrar hur mycket spelare, ja vi får kalla dom det i alla fall som Levon Pachajyan, Anatoli Ponomarev och Migen Memelli kostade klubben egentligen?? Jag gissar på ett stort antal miljoner i signingbonus, lön, procent till agenter och leverne/strul i Sverige.

Vad händer då i kölvattnet till detta? Jo, GAIS hade trots allt ett jättebra gäng på gång. En backlinje som på pappret är enormt kompetent. Ett defensivt mittfält med två landslagsmän ("Mårten" i U21, och Reuben i Ghana? Om inte så borde han vara det)+ korsbandsskadade slitvargen Richard Spong. En fantastisk Wanderson i "nummer tio"-rollen. En grym, teknisk och målfarlig högerytter i Mattias Lindström, på vänstern blommar plötsligt Tommy Lyce'n upp emellanåt och Hedinsson är ofta bra. Längst fram fanns Pär Eriksson som kunde bli hur bra som helst.

GAIS behövde förra året på sig att hitta rätt. För under årets säsong skulle laget kunna utmana åtminstone topp-sex. Äntligen efter alla år i förskingringen så skulle vi upp i den allsvenska toppen.

Om det nu inte var för ekonomin och den klantiga värvningspolitik klubben åter haft. När vi väl var där och kunde ana framgången runt hörnet, så skulle ekonomin och trassliga affärer ännu en gång ställa till det. För vilken gång i Gaishistorien??

Levon herregud, plocka hit en kille från Armenien som man inte visste nått om. Hur dyrt blev det? Vad fick man för honom nått år senare när han skulle hem? Inget alls va? Det kunde blivit succe, men skall man verkligen gambla med livsviktiga pengar på det sättet?
Migen - norska Brann jublade väl när de fick en massa miljoner för honom och slapp dras med en kille som inte visste var målet fanns. Undertecknad var riktigt tveksam redan på Borås arena där Memelli provspelade och lyckades göra ett mål - en balja min farmor också kunnat göra. Killen var självisk och rätt oduglig, men väldigt nära säsongsstart var GAIS "tvungen" att chansa - det blev en mycket dyrköpt chansning.
Och Ponomarev, hur många klubbar har han spelat i? Fel på alla klubbarna men inte Anatoli???

Troligen dränerade dessa kalkonvärvningar den grönsvarta ekonomin. Så plötsligt när man hade chansen att ta det efterlängtade steget uppåt, fick klubben sälja alla spelare med riktigt bra offensiva kvaliteter för att få verksamheten att gå runt. Hur kunde det bli så illa .. IGEN???

Eriksson till Blåvits reservbänk - varför ville han dit? När han kunde fortsatt utvecklas i GAIS och blivit en stor kultspelare? Lindström längtade hem till Helsingborg och med facit i hand kan man inte klandra honom och Wanderson blev till slut proffs utomlands.

Plötsligt stod GAIS utan sina tre bästa, kreativa anfallspelare. Lägg där till en miljard skador i backlinjen och på de defensiva mittfältsspelarna så förstår man att GAIS inget topplag kunde bli i år heller. Dessa skador har medfört att vid varje match nästan så har GAIS fått byta någon pjäs och inte kunnat spela med samma lag.

Jag vill påstå att utan Alexander Axe'ns trollande med knäna så hade laget åkt rätt ur, nu finns ju chansen att hänga kvar trots allt. Istället blev det Axe'n som fick bära hundhuvudet och har åkt på en massa kritik i år när laget gått kräftgång.

Ingen tränare i världen kan förvandla vatten till vin, få bärare att bli kungar eller bönner till adel. Årets Gaistränare har gjort ett fantastiskt bra jobb med det materialet han haft!!

Inga offensiva spelare med rätt kompetens. Joel har kämpat på, Aram kanske likaså - men de håller inte. De håller inte alls!!! Andra spelare har fått chansen men inte de heller. Har man ingen spelare som kan hålla i bollen där framme, blir trycket för hårt på resten av laget. Istället för att som när "Wander" var med så kunde han fixa offensiva frisparkar, hörnor, inkast eller bara hålla i så resten fick andas ut, flytta upp och spela anfallsfotboll också och inte bara löpa hela tiden.

Numera är det så fort man i backlinjen eller på mittmitten inte kan hålla i bollen längre så tjongas den upp på spelare som tappar den direkt, missar inlägg eller misslyckas med att ta emot den eller slår ett pass till motståndarna. Såklart trycket blir tufft mot egna målet då. När någon bakifrån slår ett intelligent pass, så finns ingen som kan förvalta.

Killarna på mittfältet springer för livet. "Hatti" är den som skall försöka ta sig in i motståndarna box när GAIS har bollen, han hinner nästan aldrig fram innan initiativet gått över till motståndarna och bollen är på väg åt andra hållet igen. Bara för att den offensiva kompetensen var GAIS tvingad att sälja bort.

Enda riktigt bra som hänt offensivt är att Jonas Lindberg spelat så bra periodvis vilket lovar på en bra kommande säsong.

Sen att hela GAIS borde träna mer fys (läs löpning) och mer styrketräning för att minska på skaderisken är en annan sak och allt det där kan du läsa om i mina tidigare inlägg på bloggen från april.

Men oavsett om GAIS åker ur i år eller inte så klandra inte tränaren - utan ställ de värvningsansvariga och de som sköter ekonomin mot väggen. Det är slarvet med alla utgifter som är boven i dramat!!

Heja GAIS - nu tar vi Trelleborg på lördag!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar