måndag 26 april 2010

Skall verkligen allsvensk fotboll spelas på potatisåkrar

Det tog någon månad sedan börjar man leta efter fel på produkten Allsvensk fotboll. Enligt media vill en del bakåtsträvare gå tillbaka till -90 talet och en mästerskapsserie, andra tror fotbollen blir bättre om man minskar antalet lag.
Men HALLÅ!! Finns det verkligen ingen som är klarsynt!??

Svensk fotboll skall enligt några andra bakåtsträvare spelas på gräs till varje pris – ja i alla fall på pappret! Istället för att helt enkelt erkänna att det absolut bästa för svensk fotboll är att anlägga senaste generationens konstgräs på de flesta planer norr om Skåne. Framför allt på Gamla Ullevi!

Håkan Mild som med sina cementfötter inte kunde dämpa en sandsäck eller dribbla av en stol är en av de värsta som skriker sig hesa emot konstgräset. Antagligen märkte han att när allt går lite fortare så hann han inte med. – Fotboll skall spelas på riktigt gräs låter det från sådana! Hur många av årets matcher har gått på riktigt gräs? Eller har det varit grus, sand, och potatisåkrar!!!

Istället för att titta på den typen av fotboll som Örebro SK spelar idag eller IF Elfsborg! Det är snabba passningar, bra rörlighet och precision i det mesta. Varför det? Jo, ett överlägset underlag.!! På hemmaplan skall man föra spelet, utnyttja att man har publik och känsla och motståndarna har ofta rest eller sovit borta (hotell) så de är något sämre förberedda. Då slarvar klubbarna bort den möjligheten genom att spela på potatisåkrar, hö eller annat undermåligt underlag som man hoppades kunna kalla för gräs. Men som saknar just sådana strån!

Sen undrar man varför publiken inte kommer? Matchen igår mellan GAIS och Kalmar var genomusel, själva spelet var kass och passningarna bedrövliga. Om nu man hade haft ett konstgräs på Gamla Ullevi hade åtminstone förutsättningarna till att kunna spela bra boll funnits!

Konstgräs har blivit en del av idrottsvärlden och skälet till detta är enkelt:
•På konstgräs kan man spela mer och längre
På konstgräs kan man alltid spela och med bra och rättvisa förutsättningar för båda lag. Naturgräs är utslitet efter ca 300 speltimmar per säsong, medan konstgräs håller för spel dygnet runt, sju dagar i veckan.
•Konstgräs påverkas inte av väder och vind
Avrinningen från konstgräsmattan vid regnigt väder är effektiv. Och torrt väder påverkar inte gräsets kvalitet. Inga vattenpölar, ingen lera eller gräsfria områden. Med konstgräs på planen behöver du aldrig ställa in matcher och det går alltid att träna på gräs… det kan väl inte bli bättre?
•Konstgräs kräver lite underhåll - Så gräs, klippa, gödsla, krita linjer slipper man. Riktigt gräs kräver en hel del jobb, tid och pengar till skillnad från konstgräs. Om du sköter konstgräsmattan ordentligt håller den i 15 år med bibehållna idrottstekniska egenskaper.
•En konstgräsmatta sparar utrymme. En konstgräsmatta har nämligen samma kapacitet som tre naturliga gräsmattor. Dessutom kan en konstgräsmatta användas till olika idrotter, träningar och tävlingar.
(artificialgrass.info)

Om vi hade haft planer som sett bättre ut, hur bra kan då svensk fotboll bli? När tempot i allt vi gör drivs upp med bibehållen och bättre teknik hur bra blir det då? Kanske ett sådant lag klarar av att ta sig ut i Europa? Då hade vi kunnat ha kvar 16 lag i en serie som idag så allt inte bara koncentreras till storstäderna. Utan fotboll får bli en affär för hela Sverige! Nej politiker, maktpampar plus idrottsledare i olika styrelser i de tre lag (GAIS, IFK och Öis) som idag inte har en vettig fotbollsplan trots en helt ny arena, vilket i sig är skamligt värre – ni måste tänka en gång till!

Gör om – gör rätt!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar