onsdag 21 april 2010

Ytterligare röster om fotbollsträningen

Detta är det tredje inlägget här på bloggen om fotbollsträning. En massa tyckanden och tankar om hur fotboll skall träna, varför detta kan man undra. Jo, besvikelsen över att GAIS förlorade häromsistens mot Halmstad på grund av att man inte orkade (fram till HBK fick en feldömd straff var ändå GAIS med i matchen, men med ett mål i baken blev uppförsbacken väldigt brant) och att så gått som halva truppen åkt på förslitningsskador i ljumskarna triggade igång en massa tankar delvis från förr. Man tycker ju att fotbollen borde ha lärt sig, men inget nytt under solen.

Vi fans lägger ner tid, kraft och pengar och samhället förändras för övrigt, men inom fotbollen mal gamla traditioner vidare som inget hänt. När skall någon lyfta blicken och ta in erfarenheter från tex Jonas Colting. Självklart är inte allt han säger applicerbart på fotboll, men där finns massor av tips, idéer och nytänk!

IF Elfsborg är faktiskt ett lag som börjat lyfta blicken därför kommer här lite tidigare skrivet material från två som jobbar i Knalleklubben. Lägg märke till vad båda herrarna säger om återhämtning mellan matcher och förebyggandet av ljumskskador

För några år sedan anställde Elfsborg i Borås en ny fystränare, hans namn var Henrik Dagård. Här nedan följer utdrag ur en intervju som publicerades i Hallandsposten. Den är från 2006 och den är gjord av en viss Tony Balogh en av dem som kritiserade mitt första utkast på GAIS.nu om fotbollsspelarnas träning.

Den andra texten idag är en intervju med Elfsborgs sjukgymnast Jan Andblad. Intervjun är från 2009 och blev publicerad på Elfsborgs hemsida.


Men först Henrik Dagård:
Hur jobbar du i Elfsborg nu?
- Vintersäsongen brukar börja i december med tre styrkepass i veckan. Under säsong blir det styrka en dag i veckan. Var sjätte vecka kollar vi upp statusen. Då testar vi spänst, snabbhet och styrka. Jag vet vad som är bra och dåligt grundvärde. Det försöker jag hela tiden förbättra så att spelarna ser att de blir bättre.

Varför är det du gör så viktigt?
- För att det är kroppen du använder i spelet! Det är den som ser till att du kan förflytta dig och det är den som ser till att du kan förbättra din teknik. Ska du förbättra teknik och taktik, så måste du ha bra fysik. Det räcker inte med att bara spela fotboll. När du stärker din kropp så stärker du samtidigt alla muskelfästen och alla senfästen. Och nu är de så pass vältränade att det inte sliter på kroppen när de spelar match. Det kanske tar en dag att återhämta sig för att sedan kunna träna på hög nivå igen. Hade de inte haft den här fysiska träningen, så hade det kanske tagit tre dagar istället. Jag måste träna för att bli snabbare genom att öka min muskelstyrka.

Du får sätta spelarna i skolbänken igen?
- Hur rör man sig på en fotbollsplan? 96 procent av alla rusher är aldrig längre än 30 meter och 49 procent av dom är aldrig längre än tio meter. Så då handlar det om hur jag ska förflytta mig. Då måste jag träna och förbättra dom snabba muskelfibrerna. Men tränar man det snabba och explosiva för snabbt utan att ha grunden att stå på ja, då kommer man att slita mer och då skadar du kroppen.

Var spelarna skeptiska till dina metoder?
– Många tror att man blir stel och klumpig och tappar smidighet och snabbhet av att köra styrketräning. Men jämför man laget i dag med för tre år sedan, så gör de passen fullt ut till hundra procent på samma sätt som när de tränar fotboll. Anledningen till att du får skador är att du belastar kroppen mer än den klarar av. Det är säkert ingen tillfällighet att Elfsborg inte har haft en skada i år av typen baksida lår eller ljumskar. Det ska inte behöva ske om man tränar rätt.

Jan Andblad hade jobbat som sjukgymnast i flera år. Han är dessutom utbildad idrottslärare. Fotboll har han spelat i nästan hela sitt liv. Innan han kom till Elfsborg har han jobbat som sjukgymnast för flera klubbar i flera olika idrotter. Flera av dom elitlag i sina respektive idrotter: Innebandyklubben Pixbo, handbollsklubben Önnereds IK och Frölunda hockey, men de flesta klubbarna innan har varit i fotbollens lägre serier.

Ser du någon skillnad på olika skador, skadepanorama på olika idrotter? Jag kan tänka mig att handbollen har helt andra förslitningar än fotbollen har?
- En fotbollsspelare är mer sårbar för skador än många andra idrottare är. Både Ishockey och handboll är kraftsporter, där det är mer byten och i hockey sliter man inte lika mycket på kroppen som när man löper. I fotboll är det fler komponenter inblandade så min erfarenhet är att fotbollspelare har mer att jobba med för att inte bli skadade i förebyggande syfte.

Men det måste väl ha med träningens upplägg att göra?
- Ja, handboll- och hockeyspelare tränar så mycket styrketräning, vilket gynnar dom i det förebyggande. Men där har fotbollen börjat komma ikapp numera, men vi har kanske lite kvar. Elfsborg jobbar med mycket styrketräning ihop med Henrik Dagård och det märks på de spelarna som varit med länge som Johan Karlsson och Daniel Mobaeck och några fler, som är lite fysiskt starkare de är oftast också skadefria. Det hela är dock en balansgång, de får heller inte bli för stora.

Resten av denna intervju handlade mer om upplägget och inte skador i den klubb – Elfsborg - Andblad jobbade i och fortfarande jobbar i.

Tack alla läsare för att ni finns!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar