På julaftonen skulle undertecknad ta sig från Gbg till Borås. Väl framme vid Korsvägen dröjde det inte länge innan buss nr 100 kom. En dubbeldäckare.
Betala med kontanter gick inte och betala med kort - maskinen var tydligen sönder, så det fick bli via SMS. Nåväl snart hittade jag ett säte och satte mig.
Det var inte så många som åkte med i bussen utan närmare bestämt så var där tre personer totalt med mig då. Jag satte mig långt bak en bra bit från närmsta medpassagerare och via iPhonen lyssnade jag på musik i min handsfree i öronen.
Efter ett tag öppnade jag en 33 cl burköl och lutade mig tillbaka och njöt. Resan rullade på bra och efter vi passerat Bollebygd så öppnades burk nummer två. Väl framme i Borås plockade jag med mig mina saker (ink tomburkar) och när man kollade på min plats såg man inget som tydde på att jag suttit där.
På väg emot city i Borås märkte jag att chauffören av bussen kom emot mig eller ja, han skulle slänga skräp men såg ut att vilja säga nått. Jag väntade in honom: - Du får inte dricka öl på bussen sa han. Du vet - vi har kameror!
Men vad spelar det för roll sa jag? Jodå - de är på mej att jag måste säga till och egentligen får man inte åka med om man dricker öl på bussen, svarade han då!
Alltså här sitter då en snart femtioårig göbbe på en buss, ingen är i närheten av honom. Han lämnar inga spår efter sig -han njuter av resan och dricker öl. Han för inget väsen ingen av passagerarna blir störda, inget annat blir påverkat!
Men hur visste chaffören? Jag ser två scenarion framför mig:
1. Han själv har en monitor och på den kan se att jag har öl. (Han sa ju att han fått reda på mitt bus genom kameror).
2. Någon sitter vid en central och spionerar på passagerarna på bussen. Alltså någon kanske sitter och tittar på i stort sätt tomma bussar på en julafton och har betalt för det - herregud! Ta bort den tjänsten och sänk priserna snarast.
Eller är det så att chaffören sitter och tittar på en monitor och inte på vägen hela tiden? Är det trafiksäkert? Tänk om jag haft en blondin med mej bredvid och tafsat på henne, kanske knäppt upp en knapp eller två - hade han kört av vägen då av peep-show förtjusning??
Nej inget hände men ändå var killen "tvungen" att visa sin makt och visst växte hans penis nån centimeter av det så varsågod!
Undrar vad han gör när han skall köra en fredag eller lördag när unhgdomar invaderar bussen och många dricker öl, spelar musik högt och för ett jäkla liv?
Och varför snälla Västtrafik - får man inte dricka öl på bussen när man får det på tåg? Där uppmanar de dessutom folk till att sitta vid sina säten och inte bilda en propp i restaurangvagnen - fy!
tisdag 28 december 2010
söndag 19 december 2010
En utvisning och guldet tappades i DAM-EM
Måste börja med att säga att jag inte alls trodde på detta lag. Linnea Torstensson har tidigare varit en fegis när det gäller, Isabella Gulldén för långsam och de andra för valpiga. Ja, utom då linjespelarna Tina Flogman och Johanna Wiberg. De spelar alltid tufft i försvarsspelet! För det är i defensiven man vinner matcherna. Hårt, tufft med disciplinerat skall det vara!
Men gud så fel jag hade och sååå bra tjejerna varit. Med ett sådant försvarspel som man presterat i denna turnering blir alltid målvakterna snäppet bättre. Och när målvakter blir lite bättre tar dom alltid någon straff extra eller något friläge. Jag vill påstå att damerna var lika bra som Byttorps IFs herrar i försvaret när vi är som bäst. I dom matcherna växer alltid vår målvakt Tommie Andersson lite extra också.
Sverige hade chansen i finalen. Man spelade oerhört bra. Men precis som i ishockey (där tas ofta onödiga utvisningar - dessutom då i anfallszon) var det en mycket onödig utvisning som knäckte svenskorna. I slutet av första halvlek ledde Sverige med 11-8 och hade norskorna i brygga. Då tog vänsterkantspelaren Jessica Helleberg på sig en katastrofutvisning. Norge kunde gå ikapp till ett ner, för att sedan i andra halvlek i numerärt överläge vända matchen och sedemera gå ifrån.
Jag menar om norskan hade gjort mål på sitt kantläge (som hon inte kom rätt till och med fel balans hade hon troligen missat) så kunde Sverige med lika många på banan gjort fler mål i första halvlek. Och bibehållt försprånget. För i slutet på första var det Sveriges match. Nu fick Norge även starta andra halvlek med en man mer och gjorde två snabba istället för att Sverige haft mer marginal och kanske kunnat rida ut svackan man hade i början på andra.
Efter det så tappade svenskorna lite mentalt och orkade aldrig resa sig igen..
I SVT-sporten några timmar efter matchen säger förbundskaptenen Per Johansson just att en fyra-fem målsmarginal i halvtid hade varit viktigt för laget.
Surt javisst! Men så bra tjejerna varit totalt!! Torstensson bäst i världen som vänsternia och Gulldén har blivit en playmaker av världsklass hon också!
Precis när jag publicerat - ser jag att Aftonbladet har samma vinkling. Läs mer här
fredag 3 december 2010
Nu värvar Elfsborg från GAIS - IGEN!
Historien upprepar sig.
När Elfsborg vill förstärka på något så tittar de på GAIS. För några år sedan behövde Elfsborg förstärka i anfallet och då erbjöd man GAIS skyttekung James Keene en fantastik signing-fee och därtill en väl tilltagen månadslön.
Några år senare skulle man ha nypremiär för en uppfräschad hemsida, då erbjöd man en skribent som då senast jobbat för just GAIS att komma över och arbeta för IFE. Mer info
Och nu ser vi samma sak. Henrik Dagård ut som fystränare och in kommer Matti Demegård från GAIS! Du kan läsa om övergången här
Ett scenario som visserligen känns kul, men snart vore det roligare om det blev tvärtom!!
Hörs..
När Elfsborg vill förstärka på något så tittar de på GAIS. För några år sedan behövde Elfsborg förstärka i anfallet och då erbjöd man GAIS skyttekung James Keene en fantastik signing-fee och därtill en väl tilltagen månadslön.
Några år senare skulle man ha nypremiär för en uppfräschad hemsida, då erbjöd man en skribent som då senast jobbat för just GAIS att komma över och arbeta för IFE. Mer info
Och nu ser vi samma sak. Henrik Dagård ut som fystränare och in kommer Matti Demegård från GAIS! Du kan läsa om övergången här
Ett scenario som visserligen känns kul, men snart vore det roligare om det blev tvärtom!!
Hörs..
onsdag 27 oktober 2010
Gaistränaren Axe'ns jobb - ingen dans på rosor
Alexander Axe'n har inte haft det lätt sedan han kom till GAIS. Först fick han ta över efter den till Danmark flyende Magnus Pehrsson och dess kalkonvärvningar i form av dyra islänningar där två av tre inte platsade.
Dessutom hade klubben GAIS som sedan Christer Wallin blev ordförande nästan bara gått plus i ekonomin varje år lyckats slänga bort hela överflödet igen (för vilken gång i ordningen?) i detta fallet på helt totalt odugliga anfallare.
Man undrar hur mycket spelare, ja vi får kalla dom det i alla fall som Levon Pachajyan, Anatoli Ponomarev och Migen Memelli kostade klubben egentligen?? Jag gissar på ett stort antal miljoner i signingbonus, lön, procent till agenter och leverne/strul i Sverige.
Vad händer då i kölvattnet till detta? Jo, GAIS hade trots allt ett jättebra gäng på gång. En backlinje som på pappret är enormt kompetent. Ett defensivt mittfält med två landslagsmän ("Mårten" i U21, och Reuben i Ghana? Om inte så borde han vara det)+ korsbandsskadade slitvargen Richard Spong. En fantastisk Wanderson i "nummer tio"-rollen. En grym, teknisk och målfarlig högerytter i Mattias Lindström, på vänstern blommar plötsligt Tommy Lyce'n upp emellanåt och Hedinsson är ofta bra. Längst fram fanns Pär Eriksson som kunde bli hur bra som helst.
GAIS behövde förra året på sig att hitta rätt. För under årets säsong skulle laget kunna utmana åtminstone topp-sex. Äntligen efter alla år i förskingringen så skulle vi upp i den allsvenska toppen.
Om det nu inte var för ekonomin och den klantiga värvningspolitik klubben åter haft. När vi väl var där och kunde ana framgången runt hörnet, så skulle ekonomin och trassliga affärer ännu en gång ställa till det. För vilken gång i Gaishistorien??
Levon herregud, plocka hit en kille från Armenien som man inte visste nått om. Hur dyrt blev det? Vad fick man för honom nått år senare när han skulle hem? Inget alls va? Det kunde blivit succe, men skall man verkligen gambla med livsviktiga pengar på det sättet?
Migen - norska Brann jublade väl när de fick en massa miljoner för honom och slapp dras med en kille som inte visste var målet fanns. Undertecknad var riktigt tveksam redan på Borås arena där Memelli provspelade och lyckades göra ett mål - en balja min farmor också kunnat göra. Killen var självisk och rätt oduglig, men väldigt nära säsongsstart var GAIS "tvungen" att chansa - det blev en mycket dyrköpt chansning.
Och Ponomarev, hur många klubbar har han spelat i? Fel på alla klubbarna men inte Anatoli???
Troligen dränerade dessa kalkonvärvningar den grönsvarta ekonomin. Så plötsligt när man hade chansen att ta det efterlängtade steget uppåt, fick klubben sälja alla spelare med riktigt bra offensiva kvaliteter för att få verksamheten att gå runt. Hur kunde det bli så illa .. IGEN???
Eriksson till Blåvits reservbänk - varför ville han dit? När han kunde fortsatt utvecklas i GAIS och blivit en stor kultspelare? Lindström längtade hem till Helsingborg och med facit i hand kan man inte klandra honom och Wanderson blev till slut proffs utomlands.
Plötsligt stod GAIS utan sina tre bästa, kreativa anfallspelare. Lägg där till en miljard skador i backlinjen och på de defensiva mittfältsspelarna så förstår man att GAIS inget topplag kunde bli i år heller. Dessa skador har medfört att vid varje match nästan så har GAIS fått byta någon pjäs och inte kunnat spela med samma lag.
Jag vill påstå att utan Alexander Axe'ns trollande med knäna så hade laget åkt rätt ur, nu finns ju chansen att hänga kvar trots allt. Istället blev det Axe'n som fick bära hundhuvudet och har åkt på en massa kritik i år när laget gått kräftgång.
Ingen tränare i världen kan förvandla vatten till vin, få bärare att bli kungar eller bönner till adel. Årets Gaistränare har gjort ett fantastiskt bra jobb med det materialet han haft!!
Inga offensiva spelare med rätt kompetens. Joel har kämpat på, Aram kanske likaså - men de håller inte. De håller inte alls!!! Andra spelare har fått chansen men inte de heller. Har man ingen spelare som kan hålla i bollen där framme, blir trycket för hårt på resten av laget. Istället för att som när "Wander" var med så kunde han fixa offensiva frisparkar, hörnor, inkast eller bara hålla i så resten fick andas ut, flytta upp och spela anfallsfotboll också och inte bara löpa hela tiden.
Numera är det så fort man i backlinjen eller på mittmitten inte kan hålla i bollen längre så tjongas den upp på spelare som tappar den direkt, missar inlägg eller misslyckas med att ta emot den eller slår ett pass till motståndarna. Såklart trycket blir tufft mot egna målet då. När någon bakifrån slår ett intelligent pass, så finns ingen som kan förvalta.
Killarna på mittfältet springer för livet. "Hatti" är den som skall försöka ta sig in i motståndarna box när GAIS har bollen, han hinner nästan aldrig fram innan initiativet gått över till motståndarna och bollen är på väg åt andra hållet igen. Bara för att den offensiva kompetensen var GAIS tvingad att sälja bort.
Enda riktigt bra som hänt offensivt är att Jonas Lindberg spelat så bra periodvis vilket lovar på en bra kommande säsong.
Sen att hela GAIS borde träna mer fys (läs löpning) och mer styrketräning för att minska på skaderisken är en annan sak och allt det där kan du läsa om i mina tidigare inlägg på bloggen från april.
Men oavsett om GAIS åker ur i år eller inte så klandra inte tränaren - utan ställ de värvningsansvariga och de som sköter ekonomin mot väggen. Det är slarvet med alla utgifter som är boven i dramat!!
Heja GAIS - nu tar vi Trelleborg på lördag!!
Dessutom hade klubben GAIS som sedan Christer Wallin blev ordförande nästan bara gått plus i ekonomin varje år lyckats slänga bort hela överflödet igen (för vilken gång i ordningen?) i detta fallet på helt totalt odugliga anfallare.
Man undrar hur mycket spelare, ja vi får kalla dom det i alla fall som Levon Pachajyan, Anatoli Ponomarev och Migen Memelli kostade klubben egentligen?? Jag gissar på ett stort antal miljoner i signingbonus, lön, procent till agenter och leverne/strul i Sverige.
Vad händer då i kölvattnet till detta? Jo, GAIS hade trots allt ett jättebra gäng på gång. En backlinje som på pappret är enormt kompetent. Ett defensivt mittfält med två landslagsmän ("Mårten" i U21, och Reuben i Ghana? Om inte så borde han vara det)+ korsbandsskadade slitvargen Richard Spong. En fantastisk Wanderson i "nummer tio"-rollen. En grym, teknisk och målfarlig högerytter i Mattias Lindström, på vänstern blommar plötsligt Tommy Lyce'n upp emellanåt och Hedinsson är ofta bra. Längst fram fanns Pär Eriksson som kunde bli hur bra som helst.
GAIS behövde förra året på sig att hitta rätt. För under årets säsong skulle laget kunna utmana åtminstone topp-sex. Äntligen efter alla år i förskingringen så skulle vi upp i den allsvenska toppen.
Om det nu inte var för ekonomin och den klantiga värvningspolitik klubben åter haft. När vi väl var där och kunde ana framgången runt hörnet, så skulle ekonomin och trassliga affärer ännu en gång ställa till det. För vilken gång i Gaishistorien??
Levon herregud, plocka hit en kille från Armenien som man inte visste nått om. Hur dyrt blev det? Vad fick man för honom nått år senare när han skulle hem? Inget alls va? Det kunde blivit succe, men skall man verkligen gambla med livsviktiga pengar på det sättet?
Migen - norska Brann jublade väl när de fick en massa miljoner för honom och slapp dras med en kille som inte visste var målet fanns. Undertecknad var riktigt tveksam redan på Borås arena där Memelli provspelade och lyckades göra ett mål - en balja min farmor också kunnat göra. Killen var självisk och rätt oduglig, men väldigt nära säsongsstart var GAIS "tvungen" att chansa - det blev en mycket dyrköpt chansning.
Och Ponomarev, hur många klubbar har han spelat i? Fel på alla klubbarna men inte Anatoli???
Troligen dränerade dessa kalkonvärvningar den grönsvarta ekonomin. Så plötsligt när man hade chansen att ta det efterlängtade steget uppåt, fick klubben sälja alla spelare med riktigt bra offensiva kvaliteter för att få verksamheten att gå runt. Hur kunde det bli så illa .. IGEN???
Eriksson till Blåvits reservbänk - varför ville han dit? När han kunde fortsatt utvecklas i GAIS och blivit en stor kultspelare? Lindström längtade hem till Helsingborg och med facit i hand kan man inte klandra honom och Wanderson blev till slut proffs utomlands.
Plötsligt stod GAIS utan sina tre bästa, kreativa anfallspelare. Lägg där till en miljard skador i backlinjen och på de defensiva mittfältsspelarna så förstår man att GAIS inget topplag kunde bli i år heller. Dessa skador har medfört att vid varje match nästan så har GAIS fått byta någon pjäs och inte kunnat spela med samma lag.
Jag vill påstå att utan Alexander Axe'ns trollande med knäna så hade laget åkt rätt ur, nu finns ju chansen att hänga kvar trots allt. Istället blev det Axe'n som fick bära hundhuvudet och har åkt på en massa kritik i år när laget gått kräftgång.
Ingen tränare i världen kan förvandla vatten till vin, få bärare att bli kungar eller bönner till adel. Årets Gaistränare har gjort ett fantastiskt bra jobb med det materialet han haft!!
Inga offensiva spelare med rätt kompetens. Joel har kämpat på, Aram kanske likaså - men de håller inte. De håller inte alls!!! Andra spelare har fått chansen men inte de heller. Har man ingen spelare som kan hålla i bollen där framme, blir trycket för hårt på resten av laget. Istället för att som när "Wander" var med så kunde han fixa offensiva frisparkar, hörnor, inkast eller bara hålla i så resten fick andas ut, flytta upp och spela anfallsfotboll också och inte bara löpa hela tiden.
Numera är det så fort man i backlinjen eller på mittmitten inte kan hålla i bollen längre så tjongas den upp på spelare som tappar den direkt, missar inlägg eller misslyckas med att ta emot den eller slår ett pass till motståndarna. Såklart trycket blir tufft mot egna målet då. När någon bakifrån slår ett intelligent pass, så finns ingen som kan förvalta.
Killarna på mittfältet springer för livet. "Hatti" är den som skall försöka ta sig in i motståndarna box när GAIS har bollen, han hinner nästan aldrig fram innan initiativet gått över till motståndarna och bollen är på väg åt andra hållet igen. Bara för att den offensiva kompetensen var GAIS tvingad att sälja bort.
Enda riktigt bra som hänt offensivt är att Jonas Lindberg spelat så bra periodvis vilket lovar på en bra kommande säsong.
Sen att hela GAIS borde träna mer fys (läs löpning) och mer styrketräning för att minska på skaderisken är en annan sak och allt det där kan du läsa om i mina tidigare inlägg på bloggen från april.
Men oavsett om GAIS åker ur i år eller inte så klandra inte tränaren - utan ställ de värvningsansvariga och de som sköter ekonomin mot väggen. Det är slarvet med alla utgifter som är boven i dramat!!
Heja GAIS - nu tar vi Trelleborg på lördag!!
onsdag 6 oktober 2010
Får be om ursäkt X två
I veckan fick jag reda på att folk inom Borås HK tydligen var jättearga på mig. Tydligen har de läst det tidigare inlägget i min blogg som handlar om orättvisorna i det system som finns inom handbollen. Det är ju glädjande att folk reagerar på det man skriver, men att folk tolkar det på ett sätt som det inte var tänkt är tråkigt. Känns lite förvånande men samtidigt är det deras upplevelse så är den ju sann.
Någon sa med all rätt att detta system har funnits i väldigt många år och varför tar du den diskussionen nu? Du har ju själv varit del i just den delen du kritiserar! Några av mina arbetskamrater (som inte har nått med handboll att göra)som läst det tidigare inlägget, tyckte inget var konstigt och att mina åsikter var självklara. Går det verkligen till så frågade dom?
För det första en gång till då. Klubben eller rättare sagt klubbarna jag använt i texterna är bara exempel. De har inget fel gjort, men för att få fram det absurdum som det kan bli så har jag använt det som legat mig närmast tillhands och som finns i färskt minne. Självklart har Borås HK/klubbarna gjort rätt inom de spelregler som gäller idag. Så, det är inte klubbarna som kritiseras. Varför tolkar man det så? Det jag är ute efter är en förändring av systemet.
Det är inget nytt som har hänt. Sedan många år har man kunna flytta folk till Farmar/B/U-lag. Men bara för att en företeelse funnits länge, säger ju inte det att den är rätt eller optimal?
Jag har själv spelat i och tränat lag som ligger högre upp i tabellen och har ett andralag långt ner, men när man var med i det bättre laget så såg inte jag problemet som jag gör idag. Det är just här skon klämmer. För det är väldigt enkelt för folk i ledande ställning att lyssna på stora aktörer, men nu när jag själv tillhör en mycket liten aktör, så ser jag annorlunda på en sak jag knappt inte ens funderat på innan.
Ta återigen exemplet med KFUM Ulricehamn som alltså inte hade legat i division två idag om de inte varit så enormt bra i division fyra det året. KFUM mötte ett division-tvålag i en träningsmatch innan serien började. En match som de vann. Laget de mötte blev ett topplag i division två.
KFUM hade sedan en strid in på mållinjen nästan om segern i fyran med HK Country U (som frekvent använde spelare från division ett i fyran det året). Frågan är således, är det rätt att man skall behöva hålla hög divisiontvåklass som i deras fall för vinna division fyra för att gå upp i division tre? Detta då bara för att ett U-lag kan förstärka med spelare från ettan? Alltså KFUM hade ett bättre lag det året i fyran än året efter i trean eller i till och med i år i divison två som laget spelar i nu. I år är man alltså sämre än året man vann fyran.
Eller är det rätt att spelare som tränar för elit skall gå ner och köra över folk i fyran? Spelare som tränar 4-6 träningar/vecka + kör eget utanför det, skall alltså ner flera divisioner och tävla/köra över mot killar som tränar 1-3 gånger. Steget är alltså för stort när eliten kommer ner till motionärerna. Vem tjänar på detta system?
Som spelare från de högre divisionerna är det dessutom så att det är väldigt svårt att hitta den rätta tändning i sådana matcher mot lag flera divisoner lägre. Man möter då en motståndare som när man är från en lägre division och möter ett lag högre upp är väldigt tänd/taggad och därmed mer okontrollerat våldsam. Ju längre en sådan match går, desto mer tappar den dåligt tränade i omdömet och kommer lite mer efter i situationer hela tiden. Detta medför en ökad skaderisk för alla inblandade spelarna.
Som läget är nu så är det svårt för en mindre klubb att kunna avancera uppåt. I och med att farmar/B/U-lagen inte håller samma standard mot alla motståndare. Eller kan i vissa matcher hålla väldigt hög klass i andra väldigt låg. Ett exempel där är ju att när Farmar/B/U serierna startar innan förstalagets serie drar i gång, så vågar man inte använda A-spelare som kanske kan vara aktuella för spel i förstalagets match. Spelar de med andralaget då får de inte vara med i A-lagets premiär. Alltså har andralaget en mycket dålig startuppställning i sin första match. Möter man då "fel" lag får det konsekvenser för resten av serien hela året.
Det finns exempel på det också. Kroppskultur hade ett lag i division två ett år. Ställde upp med nästan hela A-laget i Kropps78 som farmarlaget hette. När sedan A-lagets premiär i Elitserien skulle ske efter "tvåan" dragit igång det året, ja då satt landslagsmannen Peter Olofsson och hans kamrater på läktaren, för de fick inte vara med. Jo, Kropps förlorade A-matchen, men vann farmarmatchen.
Det är detta mina texter handlar om. Jag kritiserar alltså inte klubbarna som spelar efter reglerna. Den som tolkar det så har tolkat fel och jag ber om ursäkt för att det fanns möjlighet att tolka det så.
Någon lösning på problemet har inte jag. Det finns en massa människor som är smartare än mig som kan komma på något. Men om man inte blir uppmärksammad på ett problem, så är det svårt att göra något åt det.
..........................................................................
Nästa sak som jag måste gå till avbön är: F'låt GAIS!
I förra veckan var jag helt övertygad om att allt var slut. Vid den degradering som årets säsong skulle sluta med, så trodde jag att GAIS aldrig mer skulle orka resa sig. Vi fans orkar snart inte mer att rädda föreningen återigen och hela tiden.
Men plötsligt så hände det! Laget vann!! Inte bara mot BK Häcken utan även mot Helsingborg och det på bortaplan!! Med en gång efter så kunde man andas igen, som Ingemar Jarnesand uttryckte det hela på siten GAIS.nu
Någon sa med all rätt att detta system har funnits i väldigt många år och varför tar du den diskussionen nu? Du har ju själv varit del i just den delen du kritiserar! Några av mina arbetskamrater (som inte har nått med handboll att göra)som läst det tidigare inlägget, tyckte inget var konstigt och att mina åsikter var självklara. Går det verkligen till så frågade dom?
För det första en gång till då. Klubben eller rättare sagt klubbarna jag använt i texterna är bara exempel. De har inget fel gjort, men för att få fram det absurdum som det kan bli så har jag använt det som legat mig närmast tillhands och som finns i färskt minne. Självklart har Borås HK/klubbarna gjort rätt inom de spelregler som gäller idag. Så, det är inte klubbarna som kritiseras. Varför tolkar man det så? Det jag är ute efter är en förändring av systemet.
Det är inget nytt som har hänt. Sedan många år har man kunna flytta folk till Farmar/B/U-lag. Men bara för att en företeelse funnits länge, säger ju inte det att den är rätt eller optimal?
Jag har själv spelat i och tränat lag som ligger högre upp i tabellen och har ett andralag långt ner, men när man var med i det bättre laget så såg inte jag problemet som jag gör idag. Det är just här skon klämmer. För det är väldigt enkelt för folk i ledande ställning att lyssna på stora aktörer, men nu när jag själv tillhör en mycket liten aktör, så ser jag annorlunda på en sak jag knappt inte ens funderat på innan.
Ta återigen exemplet med KFUM Ulricehamn som alltså inte hade legat i division två idag om de inte varit så enormt bra i division fyra det året. KFUM mötte ett division-tvålag i en träningsmatch innan serien började. En match som de vann. Laget de mötte blev ett topplag i division två.
KFUM hade sedan en strid in på mållinjen nästan om segern i fyran med HK Country U (som frekvent använde spelare från division ett i fyran det året). Frågan är således, är det rätt att man skall behöva hålla hög divisiontvåklass som i deras fall för vinna division fyra för att gå upp i division tre? Detta då bara för att ett U-lag kan förstärka med spelare från ettan? Alltså KFUM hade ett bättre lag det året i fyran än året efter i trean eller i till och med i år i divison två som laget spelar i nu. I år är man alltså sämre än året man vann fyran.
Eller är det rätt att spelare som tränar för elit skall gå ner och köra över folk i fyran? Spelare som tränar 4-6 träningar/vecka + kör eget utanför det, skall alltså ner flera divisioner och tävla/köra över mot killar som tränar 1-3 gånger. Steget är alltså för stort när eliten kommer ner till motionärerna. Vem tjänar på detta system?
Som spelare från de högre divisionerna är det dessutom så att det är väldigt svårt att hitta den rätta tändning i sådana matcher mot lag flera divisoner lägre. Man möter då en motståndare som när man är från en lägre division och möter ett lag högre upp är väldigt tänd/taggad och därmed mer okontrollerat våldsam. Ju längre en sådan match går, desto mer tappar den dåligt tränade i omdömet och kommer lite mer efter i situationer hela tiden. Detta medför en ökad skaderisk för alla inblandade spelarna.
Som läget är nu så är det svårt för en mindre klubb att kunna avancera uppåt. I och med att farmar/B/U-lagen inte håller samma standard mot alla motståndare. Eller kan i vissa matcher hålla väldigt hög klass i andra väldigt låg. Ett exempel där är ju att när Farmar/B/U serierna startar innan förstalagets serie drar i gång, så vågar man inte använda A-spelare som kanske kan vara aktuella för spel i förstalagets match. Spelar de med andralaget då får de inte vara med i A-lagets premiär. Alltså har andralaget en mycket dålig startuppställning i sin första match. Möter man då "fel" lag får det konsekvenser för resten av serien hela året.
Det finns exempel på det också. Kroppskultur hade ett lag i division två ett år. Ställde upp med nästan hela A-laget i Kropps78 som farmarlaget hette. När sedan A-lagets premiär i Elitserien skulle ske efter "tvåan" dragit igång det året, ja då satt landslagsmannen Peter Olofsson och hans kamrater på läktaren, för de fick inte vara med. Jo, Kropps förlorade A-matchen, men vann farmarmatchen.
Det är detta mina texter handlar om. Jag kritiserar alltså inte klubbarna som spelar efter reglerna. Den som tolkar det så har tolkat fel och jag ber om ursäkt för att det fanns möjlighet att tolka det så.
Någon lösning på problemet har inte jag. Det finns en massa människor som är smartare än mig som kan komma på något. Men om man inte blir uppmärksammad på ett problem, så är det svårt att göra något åt det.
..........................................................................
Nästa sak som jag måste gå till avbön är: F'låt GAIS!
I förra veckan var jag helt övertygad om att allt var slut. Vid den degradering som årets säsong skulle sluta med, så trodde jag att GAIS aldrig mer skulle orka resa sig. Vi fans orkar snart inte mer att rädda föreningen återigen och hela tiden.
Men plötsligt så hände det! Laget vann!! Inte bara mot BK Häcken utan även mot Helsingborg och det på bortaplan!! Med en gång efter så kunde man andas igen, som Ingemar Jarnesand uttryckte det hela på siten GAIS.nu
onsdag 8 september 2010
Något är sjukt inom handbollen – i alla fall väldigt fel
Som tränare för Byttorps IF och då i ett lag som kommer underifrån så har jag fått upp ögonen för ett problem som inte alls är så lyckat för handbollen. Det har tidigare diskuterats om farmar/U/B-lag i vanliga serier kontra egna serier då enbart för B-lag.
Det finns flera exempel på hur jag nu menar. Borås HKs förstalag lirar i div 1. De kommer ha en sex-åtta man som förstärker deras trupp till i år. Seniortruppen har två lag i seriespel. Alla killarna vill spela matcher och kommer naturligtvis matchas i de två lagen. Problemet är bara att det ena laget spelar i division fyra. Alltså kommer man ha massor av spelare som håller division-1 klass i matcherna flera serier längre ner. Kontentan blir att om man som ett vanligt division fyralag vill vinna serien måste du hålla division ett klass!! Alltså det räcker inte att vara bäst bland lagen i serien som inte har ett förstalag högre upp (som kan förstärka sitt lag då i några matcher, då och då eller i alla) Det blir väldigt orättvist oavsett!
Det är här systemet faller eller inte hänger med. Vad finns rättvisan eller det sportsliga för vanliga divisionfyraspelare när det kommer ner killar som håller för spel flera serier högre upp? Killar som har ambitioner att spela i eliten och tränar därefter. Mina killar vill spela på en lägre nivå och då vill man inte bli överkörd av killar från serier högre upp.
Alltså steget är för stort – en eller två spelare till ett lag i division fyra från division ett gör en jätteskillnad!! Titta bara när Jimmy Otter spelade alla matcher för Countrys förstalag ett år, men även de flesta i dess div 4 lag. Klart som 17 att deras andralag låg i serietoppen det året och matchade KFUM Ulricehamn ända in på mållinjen.
KFUM som slog Borås HKs förstalag det året i en träningsmatch höll alltså minst division 2 klass och det behövdes att KFUM var så bra för att vinna division fyra det året. Då bara för att HK Country hade med för bra spelare i många matcher i en låg serie.
Visst förstår jag att spelare som kanske inte platsar i ett förstalag skall gynnas av att spela i ett andralag och utvecklas den vägen – eller när spelare som varit skadade är på väg tillbaka att då möta sämre motstånd är en del av en rehab. Kanonbra! Men steget är för långt när spelare kan gå ner flera divisioner.
Förra säsongen mötte vi BHKs andralag i två matcher. I den första hade våra motståndare ett antal som tränade med förstalaget men inte så många som spelade i division 1. Vi överraskade både oss själva och BHK med att vinna den matchen. Hur tror ni BHKs uppställning såg ut till match nummer två, returmötet?
Självklart hade de med massor av spelare som lirat i förstalaget under säsongen. De hade med sin skyttekung Adam Lillvik som visserligen var knäskadad, men straffskytt i division fyra skulle ha vara – han som lekte in straffarna i ettan skulle nu plötsligt i en enda match linka in och göra mål i division fyra. Man hade till och med en otillåten spelare – för att förlora ett derby mot Byttorp igen ville man inte. Så vanliga divisionfyraspelare ville man inte chansa med. Tror ni de hade samma uppställning i bortamatchen i Skövdetrakten omgången innan? Nej, såklart de inte hade. Dit vill ingen från ett elitlag åka för en match i fyran om man inte måste, sååå kul är det inte.
Ett lag som finns i fyran men har ett förstalag högre upp håller aldrig liknande standard hemma som borta eller är lika bra de sista matcherna på året som i början. (Eftersom spelare inte får dubblera sista fem omgångarna)
Handbollen behöver titta över reglerna! Det kan inte vara vettigt att ett lag skall behöva hålla division ett-klass för att få en ärlig chans att gå upp i division tre!
Fotnot:
Detta var tänkt som ett öppet brev till Handbollsförbundet. Styrelsen i Byttorp höll med mig i sak och bara jag tog bort alla namn i texten var det ok att skicka till förbundet. Jag vill inte ändra något så jag publicerar texten här istället - hoppas den kan skapa opinion på något sätt!
söndag 8 augusti 2010
Lustans lakejer och Ultravox vann nostalgitrippen
I våras kunde man i media läsa om en synthturné kallad "Forever young 2010" med några av de grupper som spelade på 80-talet. Reeperbahn och Jakob Hellman var de svenska band man lockade med. Vi var några på jobbet som undrade hur man tänkte när man inte skulle ha med det enda svenska band från den tiden som hade en riktig monsterhit - Lustans lakejer som vars singel "Diamanter" slog rejält och gjorde killarna "som tyckte kläderna var viktigare än musiken" riktigt stora i Sverige.
Nåväl, innan sommaren kom hade man kompletterat upp med fler och bättre representanter för den tidens musik och in på spellistan hade Lustans lakejer kommit!
Nostalgiaftonen startade med Jakob Hellman - en man som släppt ett enda album och det var -89. Han spåddes då en lysande framtid men försvann från scenen istället. Kanske är en comeback på G nu? Men då måste det komma fram låtar som svänger mer och kan bli hits. Hellman var tyvärr rätt usel i Varberg igår.
Nästa band "on stage" var artisten Howard Jones. Han drog igång festen så gått han kunde. Det doftade 80-tal och man började märka på sig själv att man smålog och mådde bra till hans tre-fyra lite mer kända låtar. Inget större avtryck således men klart godkänt!
Vi hade längtat länge. Mina polare Gunnar, Guiseppe, Per och många fler visade det sig! Vi hade alla sett Lustans spela massor av gånger, men vi var som små barn som nu väntade på jultomten! Vi skulle inte bli besvikna för plötsligt startade kvällen ordentligt!
Johan Kinde i Lustans lakejer har växt ut till en stor scenartist och nu var det "nyromantik" för hela slanten! Wow! Med alster från de tre första skivorna - "Lustans lakejer", "Uppdrag i Geneve" och "En plats i solen" så nästan knockade Kinde oss med fräscha, nya ackompanjemang och en avslappad stil vid micken framför allt i mellansnacket som visade på mognad, humor men ändå ett stort allvar.
"Diamanter" var förstås med. Men världens bästa låt "Begärets dunkla mål" en ruggig "Paradisets portar" och avslutningens "Massans sorl" var helt fantastiska! Lysande!! Lägg där till att Johan valt helt rätt låtar förövrigt i en sådan här nostalgiafton. Alltså saknade man musikstycken från "Åkersberga", "Lustavision" och "Sinnenas rike". Enda undantaget var en splittans ny låt "Det verkade så viktigt då" och den lät väldigt mycket Lustans men tveksam om den ändå blir någon större hit.
Reeperbahn spelade efter Lustans och undertecknad har verkligen svårt att se bandets storhet? Visst skriver kanske Olle Ljungström bra texter, men låtarna som helhet håller ju inte alls. Avstår att kommentera mer då det bara blir plump.
Två utländska nummer skulle avsluta kvällen. Alphaville var man väldigt nyfiken på, men snälle Marian Gold (sångare i gruppen), vad sysslade du med? Med stön eller "zapp,zapp", kanske några "hej, hej" så förstörde han bandets musik ordentligt. För så fort syntarna skulle tala för sig själv så skulle Herr Gold få ur sig något ur micken som bara förstörde. Således var "Sounds like a melody" inte vad man hoppats på, "Big in Japan" liknade mest hårdrock och Golds röst höll inte för någon vidare falsettsång. En stor besvikelse.
Givetvis skulle Lustans lakejer fått bytt speltid och fått dra nytta av det mörker som Alphaville fick så hade dess show blivit ännu bättre med ett ljusspel. Johan Kinde klarade ändå väldigt galant av att dra nytta av solnedgången genom att säga - "Vilket underbart ställe att spela på. Jag har en enormt vacker utsikt, medans ni bara får titta på mig" - sa han till publiken!
Ultravox - var kvällens number one! Vilken show! Tack - det var så man fick gåshud när bandet med sångaren Midge Ure i spetsen drog i gång! Röstmässigt lät det exakt som förr, bandet lät syntarna få det utrymme som de behövde och när man jämförde med Alphaville så var detta riktiga fullblodsproffs! Bandet spelade sina största hits, ljusshowen var bra och ljudet, känslorna och 80-tals känslan var så påtaglig så man kände sig ung på nytt!
Det bästa med hela kvällen var den spelglädje som banden ändå visade. Man märkte att "göbbarna" hade roligt uppe på scen och det smittade av sig på oss åhörare!
På väg ifrån en riktigt bra upplevelse totalt sätt så var vi grabbar övertygade om att Lustans aldrig låtit bättre och att det var kul att se hur Johan Kinde taget med sig bandet in i nutiden. Kindes musik som hjälpt oss, glatt oss och verkligen fått människor att njuta genom åren var värd att få detta lyft!
I GT/expressen skriver dock Anders Nunstedt att bandet borde sluta?? Man undrar varför Herr Nunstedt får jobba kvar när han inte kan bedöma musiks kvalité på ett rättvist sätt.
Nej - Johan Kinde, du får aldrig sluta! Du förtjänar verkligen "En plats i solen"! Kom snart tillbaka med fler spelningar, nya plattor och mer fantastisk musik!
Vi var fyra äldre män kanske inte i nattens tjänst längre, men vi var väldigt nöjda och glada!
(Foto: Per-Inge Mattsson)
(En sammanfattning av de tre första banden på konserten finns här, bla sex minuter av Lustans lakejer)
måndag 2 augusti 2010
GAIS utan "Wander" - en framtid som redan är här
Först måste jag ändå börja med "veckans citat" eller vad vi skall kalla det. På GAIS hemsida kunde man i veckan läsa om killarnas träningar och den fantastiskt roliga meningen " Fredagens träning innehåller dock även styrka för de spelare som behöver detta." Man undrar egentligen vilken fotbollspelare som INTE behöver detta?
Jo, de hade ett (1) styrkepass inlagt den veckan - jösses! När skall dom lära sig?
Annars har ju Wanderson do Carmo till slut blivit såld. 15-16 miljoner till GAIS enligt media. Jodå det låter bra, men om Pontus Wernbloom kunde gå för mycket mer, Och någon "göbbe" i Mjällby som knappt spelat en säsong i Allsvenskan går för mer, så reade GAIS ut Wanderson. Det märkliga i detta är att GAIS ekonomi således är så jumla dålig återigen att man nu desperat har jagat denna försäljning i ett år.
Varför kan GAIS aldrig hålla i pengarna? Nu har man under Christer Wallins ledning haft nästan bara år där man gått plus, ändå finns inga pengar?
En mycket intressant debut på Atleternas mittfält som "10a" gjorde Jonas Lindberg som fick chansen i andra halvlek mot Malmö FF. Han bytte med Aram Khalili. Ja, ni läste rätt Khalili spelade på Wandersons plats!?!? Hur tänkte du där Alexander Axén? Khalili i en spelförande roll, en man som inte kan dämpa en sandsäck och knappt orkar springa! Jag fattar inget!
Däremot gjorde Axén några mycket bra byten i paus. Richard Ekunde är sedan några månader tillbaka i den klass han var innan korsbandsskadan och är grym som mittback. I första halvlek igår höll han inte måttet som ytterback, i andra helt strålande väl inne i mitten. Och sedan då Jonas Lindberg!! Han kom in och var hur bra som helst! Vågade hålla i bollen, utmana och släppte snabbt på ett tillslag! Låt killen få mycket speltid i höst, så har vi en ny Skövdetalang efter suveräne Johan Mårtensson på mittfältet.
"Mårten" som är så himla suverän på på mitten där han spelar med ghananen (heter det så) Reuben Ayarna - killen som blivit nästan oersättlig på GAIS mottfält. Han är precis som Prince Ekong navet, killen som kan hålla i, lugna ner eller dra upp tempot. Enda nackedelen är att Ayarna är totalt ofarligt på offensiv planhalva.
I GAIS spelar flera killar med utgående kontrakt. Björn Andersson, Eyjólfur Hédinsson och Tommy Lycén. Frågan är om GAIS verkligen skall förlänga alls med dom? Ja, i ett av fallen. Tommy Lycén bör få nytt, men till de andra två är jag ytterst tveksam. Kanske då Björn.
I dagsläget behöver GAIS få in en ny Pär Ericsson. Hahaha, varför gick den mannen till "Blåvitt" kan man undra? Och varför spelar inte IFK med honom om man nu köpt? Nej, Pär skulle naturligtvis varit kvar i GAIS och fått speltid och fortsatt sin utveckling - frågan är om GAIS ekonomi tålt att Ericsson inte blivit såld? Fan, att det skall behöva vara på marginalen hela tiden.
Kan GAIS bara hänga kvar - så tror jag faktiskt att lyftet kan komma till nästa år. En centrallinje med en pånyttfödd Dime Jankulovski (grym igår mot MFF) Ekunde, "Mårten", Ayarna, Lindberg och Mr X där har vi GAIS framtid!
Vinst mot minkfarmarna i nästa match skulle smaka mumma - men vem 17 skall göra målen?
I veckan så blev det också klart att IFK Göteborgs tidigare sportchef som suttit inne en tid för de märkliga turerna med några övergångar i Blåvitt skall jobba för GAIS i fortsättningen. Jag kan lova att vi är väldigt många gaisfans som inte är bekväma med denna anställning. Varför han fick jobbet frågades han och svaret blev ungefär: - Jag är bra på att förhandla och hitta konstruktiva lösningar (exakt dessa ord var det kanske inte, men det skiljer sig enbart något från orginaluttalandet). Man hoppas ju att lösningarna inte blir lika konstruktiva som i den affären som han gjorde i IFK! Annars är väl MP värd en andrachans som alla människor som gjort fel - för fel gör vi alla. Men en IFK-are i GAIS, Hmm - I rest my case!
På återhörande..
Jo, de hade ett (1) styrkepass inlagt den veckan - jösses! När skall dom lära sig?
Annars har ju Wanderson do Carmo till slut blivit såld. 15-16 miljoner till GAIS enligt media. Jodå det låter bra, men om Pontus Wernbloom kunde gå för mycket mer, Och någon "göbbe" i Mjällby som knappt spelat en säsong i Allsvenskan går för mer, så reade GAIS ut Wanderson. Det märkliga i detta är att GAIS ekonomi således är så jumla dålig återigen att man nu desperat har jagat denna försäljning i ett år.
Varför kan GAIS aldrig hålla i pengarna? Nu har man under Christer Wallins ledning haft nästan bara år där man gått plus, ändå finns inga pengar?
En mycket intressant debut på Atleternas mittfält som "10a" gjorde Jonas Lindberg som fick chansen i andra halvlek mot Malmö FF. Han bytte med Aram Khalili. Ja, ni läste rätt Khalili spelade på Wandersons plats!?!? Hur tänkte du där Alexander Axén? Khalili i en spelförande roll, en man som inte kan dämpa en sandsäck och knappt orkar springa! Jag fattar inget!
Däremot gjorde Axén några mycket bra byten i paus. Richard Ekunde är sedan några månader tillbaka i den klass han var innan korsbandsskadan och är grym som mittback. I första halvlek igår höll han inte måttet som ytterback, i andra helt strålande väl inne i mitten. Och sedan då Jonas Lindberg!! Han kom in och var hur bra som helst! Vågade hålla i bollen, utmana och släppte snabbt på ett tillslag! Låt killen få mycket speltid i höst, så har vi en ny Skövdetalang efter suveräne Johan Mårtensson på mittfältet.
"Mårten" som är så himla suverän på på mitten där han spelar med ghananen (heter det så) Reuben Ayarna - killen som blivit nästan oersättlig på GAIS mottfält. Han är precis som Prince Ekong navet, killen som kan hålla i, lugna ner eller dra upp tempot. Enda nackedelen är att Ayarna är totalt ofarligt på offensiv planhalva.
I GAIS spelar flera killar med utgående kontrakt. Björn Andersson, Eyjólfur Hédinsson och Tommy Lycén. Frågan är om GAIS verkligen skall förlänga alls med dom? Ja, i ett av fallen. Tommy Lycén bör få nytt, men till de andra två är jag ytterst tveksam. Kanske då Björn.
I dagsläget behöver GAIS få in en ny Pär Ericsson. Hahaha, varför gick den mannen till "Blåvitt" kan man undra? Och varför spelar inte IFK med honom om man nu köpt? Nej, Pär skulle naturligtvis varit kvar i GAIS och fått speltid och fortsatt sin utveckling - frågan är om GAIS ekonomi tålt att Ericsson inte blivit såld? Fan, att det skall behöva vara på marginalen hela tiden.
Kan GAIS bara hänga kvar - så tror jag faktiskt att lyftet kan komma till nästa år. En centrallinje med en pånyttfödd Dime Jankulovski (grym igår mot MFF) Ekunde, "Mårten", Ayarna, Lindberg och Mr X där har vi GAIS framtid!
Vinst mot minkfarmarna i nästa match skulle smaka mumma - men vem 17 skall göra målen?
I veckan så blev det också klart att IFK Göteborgs tidigare sportchef som suttit inne en tid för de märkliga turerna med några övergångar i Blåvitt skall jobba för GAIS i fortsättningen. Jag kan lova att vi är väldigt många gaisfans som inte är bekväma med denna anställning. Varför han fick jobbet frågades han och svaret blev ungefär: - Jag är bra på att förhandla och hitta konstruktiva lösningar (exakt dessa ord var det kanske inte, men det skiljer sig enbart något från orginaluttalandet). Man hoppas ju att lösningarna inte blir lika konstruktiva som i den affären som han gjorde i IFK! Annars är väl MP värd en andrachans som alla människor som gjort fel - för fel gör vi alla. Men en IFK-are i GAIS, Hmm - I rest my case!
På återhörande..
onsdag 30 juni 2010
VM i blundrar och vad var det jag sa!?
Ni som läst min blogg som det kluddas i alldeles för sällan vet att det funnits kritik mot fotbollen här innan. En sport som man älskar så mycket att man blir vansinnig på alla dumma fel som finns.
- De bästa spelarna kanske är i Sydafrika - undrar när de bästa domarna kommer dit? Hur 17 kan man missa på så himla mycket som domarna gjort i år? I nästan varje match så blir det något felaktigt mål, eller mål som inte blir godkända!! Hur kan det få ske år 2010?
Makthavarna snackar om att man inte kan ändra mitt i en serie eller att teknologi förstör det spontana i den bedömning som skall ligga till grund.
Men hur kul är det att alla ser att det som händer på plan är orättvist? Hur mycket betydde inte första målen i bara de två matcherna Argentina - Mexico och Spanien mot Portugal? Jo, de två offsidemålen som gav lagen ledningen i båda matcherna är det som avgör. Ett lag tappar nacksenan lite, det andra växer och vågar spela ut som stolta tuppar.
Och hur makabert var det inte att se Argentinarnas vilda protester när linjeman var på väg att ändra sig när han sett reprisen på storbilds-TVn. Ok visst, då hade linjeman gjort ett nytt fel. Men Argentinarna ville hellre vinna på fusket än att försöka vinna på ärligt sett! Kalla mej gärna för godtrogen - men hur kul är det att vinna på ett så tydligt misstag från en domare? Hade inte alla tjänat på att han fått ändra sig???
Nej, fotbollen är illa ute på många sätt! Trovärdigheten urholkas och spänningen urvattnas! De som bestämmer egerar inte alls, eller väldigt långsamt - nej väldigt extremt långsamt! Dessutom blir det ibland fel när de tänker - som exemplet då det gäller att inte ha en modern konstgräsplan på Gamla Ullevi!
Vakna nu!!!
- De bästa spelarna kanske är i Sydafrika - undrar när de bästa domarna kommer dit? Hur 17 kan man missa på så himla mycket som domarna gjort i år? I nästan varje match så blir det något felaktigt mål, eller mål som inte blir godkända!! Hur kan det få ske år 2010?
Makthavarna snackar om att man inte kan ändra mitt i en serie eller att teknologi förstör det spontana i den bedömning som skall ligga till grund.
Men hur kul är det att alla ser att det som händer på plan är orättvist? Hur mycket betydde inte första målen i bara de två matcherna Argentina - Mexico och Spanien mot Portugal? Jo, de två offsidemålen som gav lagen ledningen i båda matcherna är det som avgör. Ett lag tappar nacksenan lite, det andra växer och vågar spela ut som stolta tuppar.
Och hur makabert var det inte att se Argentinarnas vilda protester när linjeman var på väg att ändra sig när han sett reprisen på storbilds-TVn. Ok visst, då hade linjeman gjort ett nytt fel. Men Argentinarna ville hellre vinna på fusket än att försöka vinna på ärligt sett! Kalla mej gärna för godtrogen - men hur kul är det att vinna på ett så tydligt misstag från en domare? Hade inte alla tjänat på att han fått ändra sig???
Nej, fotbollen är illa ute på många sätt! Trovärdigheten urholkas och spänningen urvattnas! De som bestämmer egerar inte alls, eller väldigt långsamt - nej väldigt extremt långsamt! Dessutom blir det ibland fel när de tänker - som exemplet då det gäller att inte ha en modern konstgräsplan på Gamla Ullevi!
Vakna nu!!!
söndag 30 maj 2010
En fantastisk helg
Vartannat år arrangeras tävlingen DNHL.
Samarbetsorganisationen ”DE NORDISKE HOSPITALS LEGE” (DNHL) är en fritidsorganisation som genom idrott och andra fritidsaktiviteter strävar efter att samla personal inom den Nordiska hälso- och sjukvårdssektorn i en gemenskap där både kroppen och själen utvecklas i ett gott kamratskap mellan de anställda.
Samarbetsorganisationen bildades inte förrän 1984 men det första arrangemanget, ”De Nordiske Hospitals Lege”, genomfördes redan 1975 i Köpenhamn på initiativ av Rigshospitalets BK.
Jag har fått förmånen att vara med på denna fantastiska tävling flera gånger och i år var den i Köpenhamn. Man åker redan på torsdagen och bor tre nätter på hotell. Eftersom jag tävlar i golf så är förutsättningarna till vinst inte så stora, men umgänget runt om är helt otroligt - och visst två dagars golf är lika kul det.
Folk som åker på dessa tävlingar är alltid glada, trevliga och man gör allt för att hjälpa varandra - och jag vill tacka alla från Borås lag, framför allt vår lagkapten Anders Proos som alltid "går i täten och visar laget den rätta vägen"
Tyvärr är en fruktansvärt rolig helg till sin ända - tack ännu en gång för att jag fått uppleva detta!!
ps
Hur det gick? 85 golfare deltog. Efter första dagens spel låg jag trea med 37 inspelade poäng. 32 poäng inbringade andra dagens spel så en slutplacering på plats nummer fyra! Precis utanför pallen, lite bitterljuvt!
Samarbetsorganisationen ”DE NORDISKE HOSPITALS LEGE” (DNHL) är en fritidsorganisation som genom idrott och andra fritidsaktiviteter strävar efter att samla personal inom den Nordiska hälso- och sjukvårdssektorn i en gemenskap där både kroppen och själen utvecklas i ett gott kamratskap mellan de anställda.
Samarbetsorganisationen bildades inte förrän 1984 men det första arrangemanget, ”De Nordiske Hospitals Lege”, genomfördes redan 1975 i Köpenhamn på initiativ av Rigshospitalets BK.
Jag har fått förmånen att vara med på denna fantastiska tävling flera gånger och i år var den i Köpenhamn. Man åker redan på torsdagen och bor tre nätter på hotell. Eftersom jag tävlar i golf så är förutsättningarna till vinst inte så stora, men umgänget runt om är helt otroligt - och visst två dagars golf är lika kul det.
Folk som åker på dessa tävlingar är alltid glada, trevliga och man gör allt för att hjälpa varandra - och jag vill tacka alla från Borås lag, framför allt vår lagkapten Anders Proos som alltid "går i täten och visar laget den rätta vägen"
Tyvärr är en fruktansvärt rolig helg till sin ända - tack ännu en gång för att jag fått uppleva detta!!
ps
Hur det gick? 85 golfare deltog. Efter första dagens spel låg jag trea med 37 inspelade poäng. 32 poäng inbringade andra dagens spel så en slutplacering på plats nummer fyra! Precis utanför pallen, lite bitterljuvt!
söndag 23 maj 2010
GAIS i halvtid - godkänt men inte mer
Nu när nästan halva serien spelats och vi står inför ett ofattbart långt och onödigt speluppehåll just som gräset i landet börjat växa ordentligt. Man kan lugnt konstatera att GAIS tabellplacering är mycket högre än vad undertecknad trodde var möjligt inför säsongen.
Men nöjd kan man ändå inte känna sig av flera orsaker:
- Spelet i matcherna mot Trelleborg, Kalmar och Halmstad har varit erbarmligt dåligt, ja uselt!
- GAIS förmåga att ta hit anfallare som inget kan har fortsatt Aram Khalili och Kyle Patterson får alltså lön av GAIS för det dom uträttar!! Otroligt.
- Hur man kan undgå att inse att konstgräs är ett måste på Gamla Ullevi för att säkra ett bra spelunderlag i alla hemmamatcher för alla tre lagen är märkligt. Det enda som skiljer från riktigt gräs numera är lukten. Varför ligger Örebro med i täten? Varför åker aldrig Gefle ur? Och hur kommer det sig att Elfsborg tillhör toppen år efter år? Jo, de är svårslagna hemma - där de kan spela sitt spel och ta massor av viktiga poäng.
-Biljetthanteringen! De sista årens hantering av biljettfrågan är under all kritik. Istället för att underlätta för konsumenten har man försvårat. Istället för att verkligen se till att man får publik till matcherna gör man istället allt för att göra sig av med åskådarna. Ett lite märkligt sätt kan man tycka för om ingen vill se, så kanske inte heller sponsorpengarna ramlar in. Jo, så länge TV sänder säjer du då - och visst, men hur länge lär dom göra det när spelkvaliten är så undermålig på grund av bakåtsträvare vill ha naturunderlag som suger fett!
Dessutom har man ett beteende runt om i landet att man höjer priset till vissa mer på pappret intressanta matcher. Men hallå - ni skall ju sänka till de andra istället! Det måste vara det absolut viktigaste inom svensk fotboll just nu att göra sin produkt mer attraktiv igen. Det vill säga ett underlag som går att spela på, enkelhet att ta sig in på arenan. Mycket bättre service - kassor öppna för att kunna köpa korv, läsk och fler toaletter. Folk som står i en toakö både före match och under halvtidspausen köper rätt lite extra saker inne på en arena!
Om man ser tillbaka på laget och kanske just spelarna så har flera överraskat enormt.
- Reuben Ayarna trodde inte undertecknad på alls när han kom. Nu är han en av de bästa i laget.
- Tommy Lycén har i alla andra klubbar varit en talang som sumpat bort det mesta ute på plan, men som i år blivit riktigt, riktigt bra!
- Wanderson - bäst i allsvenskan men borde fått ut mer av sin överlägsna teknik.
- Fredrik Lundgren har växt ut till en stabil och bra mittback. Navet i laget!
Lägg dessutom till:
- Richard Ekunde är nästan helt tillbaka till den enorma kapacitet han en gång hade!
- Kenneth Gustafsson håller rent på sin kant nästan hela tiden, oj så stabil han blivit!
- Johan Mårtensson är GAIS nästa stora export. Får vi behålla honom efter sommaren redan i år? Han bör spela kvar ytterligare tid för att utveckla det långa spelet mer som han jobbat med under vintern.
- Hallgrimur Jonasson blev den förstärkning man hoppades på men att bara en av de tre islänningarna blev nått är för dålig utdelning.
- Dime Jankulovski har äntligen fått ett nytt kontarktförslag - i år har den mannen varit jämnare än någonsin! Och Sillens spel igår såg inte lovande ut.
Vad får då inte hända inför hösten? Ekonomiskt och för Wandersons skull hoppas jag GAIS får sålt honom till en bra peng, men fotbollsmässigt vore det en smärre katastrof. Offensivt ligger "Wander" bakom allt. De matcher som vår brasse underpresterar bara det minsta så faller nästan hela GAIS offensiva spel Ersättaren som det var tänkt när/om "Wander" sticker håller definitivt inte måttet Romario Sipiao har inte tagit det steg man förväntade på det år han nästan varit här i landet nu.
Ja, godkänt får GAIS - men med segrar i matcherna som spelades mot Kalmar, Halmstad och Trelleborg - då hade det varit en bra säsong!
Men nöjd kan man ändå inte känna sig av flera orsaker:
- Spelet i matcherna mot Trelleborg, Kalmar och Halmstad har varit erbarmligt dåligt, ja uselt!
- GAIS förmåga att ta hit anfallare som inget kan har fortsatt Aram Khalili och Kyle Patterson får alltså lön av GAIS för det dom uträttar!! Otroligt.
- Hur man kan undgå att inse att konstgräs är ett måste på Gamla Ullevi för att säkra ett bra spelunderlag i alla hemmamatcher för alla tre lagen är märkligt. Det enda som skiljer från riktigt gräs numera är lukten. Varför ligger Örebro med i täten? Varför åker aldrig Gefle ur? Och hur kommer det sig att Elfsborg tillhör toppen år efter år? Jo, de är svårslagna hemma - där de kan spela sitt spel och ta massor av viktiga poäng.
-Biljetthanteringen! De sista årens hantering av biljettfrågan är under all kritik. Istället för att underlätta för konsumenten har man försvårat. Istället för att verkligen se till att man får publik till matcherna gör man istället allt för att göra sig av med åskådarna. Ett lite märkligt sätt kan man tycka för om ingen vill se, så kanske inte heller sponsorpengarna ramlar in. Jo, så länge TV sänder säjer du då - och visst, men hur länge lär dom göra det när spelkvaliten är så undermålig på grund av bakåtsträvare vill ha naturunderlag som suger fett!
Dessutom har man ett beteende runt om i landet att man höjer priset till vissa mer på pappret intressanta matcher. Men hallå - ni skall ju sänka till de andra istället! Det måste vara det absolut viktigaste inom svensk fotboll just nu att göra sin produkt mer attraktiv igen. Det vill säga ett underlag som går att spela på, enkelhet att ta sig in på arenan. Mycket bättre service - kassor öppna för att kunna köpa korv, läsk och fler toaletter. Folk som står i en toakö både före match och under halvtidspausen köper rätt lite extra saker inne på en arena!
Om man ser tillbaka på laget och kanske just spelarna så har flera överraskat enormt.
- Reuben Ayarna trodde inte undertecknad på alls när han kom. Nu är han en av de bästa i laget.
- Tommy Lycén har i alla andra klubbar varit en talang som sumpat bort det mesta ute på plan, men som i år blivit riktigt, riktigt bra!
- Wanderson - bäst i allsvenskan men borde fått ut mer av sin överlägsna teknik.
- Fredrik Lundgren har växt ut till en stabil och bra mittback. Navet i laget!
Lägg dessutom till:
- Richard Ekunde är nästan helt tillbaka till den enorma kapacitet han en gång hade!
- Kenneth Gustafsson håller rent på sin kant nästan hela tiden, oj så stabil han blivit!
- Johan Mårtensson är GAIS nästa stora export. Får vi behålla honom efter sommaren redan i år? Han bör spela kvar ytterligare tid för att utveckla det långa spelet mer som han jobbat med under vintern.
- Hallgrimur Jonasson blev den förstärkning man hoppades på men att bara en av de tre islänningarna blev nått är för dålig utdelning.
- Dime Jankulovski har äntligen fått ett nytt kontarktförslag - i år har den mannen varit jämnare än någonsin! Och Sillens spel igår såg inte lovande ut.
Vad får då inte hända inför hösten? Ekonomiskt och för Wandersons skull hoppas jag GAIS får sålt honom till en bra peng, men fotbollsmässigt vore det en smärre katastrof. Offensivt ligger "Wander" bakom allt. De matcher som vår brasse underpresterar bara det minsta så faller nästan hela GAIS offensiva spel Ersättaren som det var tänkt när/om "Wander" sticker håller definitivt inte måttet Romario Sipiao har inte tagit det steg man förväntade på det år han nästan varit här i landet nu.
Ja, godkänt får GAIS - men med segrar i matcherna som spelades mot Kalmar, Halmstad och Trelleborg - då hade det varit en bra säsong!
torsdag 29 april 2010
Inga poäng till något lag vid 0-0?
Svensk fotboll måste utvecklas och bli mer attraktiv för massorna igen. Det underlag som idag kallas gräs håller inte måttet. Vi vill ha en förlängning av säsongen då måste vi satsa på bra underlag. Att enbart förbättra planerna håller inte även om det är en bra start. Trovärdigheten måste tillbaka.
- Om man nu måste spela på gräs – varför håller man inte sig med en ”greenkeeper” som alla golfklubbar har som kan detta med gräs?
- Det måste vara slut med dinga agentaffärer, skattefusk och annat fuffens.
- Domarens standard måste stärkas. Det finns för många rättskippare nu som har för dålig känsla för själva spelet.
- Situationer som varit avgörande för lag eller enskild spelare som granskas i efterhand och har man tex filmat till sig en straff – en längre tids avstäning är då att väntas. En ”domstol, som skippar hyfsad rättvisa i efterhand alltså.
- Alla vill ha spänning. Vid en 0-0 match får inget av lagen några poäng. Då har man inget att förlora sista tio, man satsar framåt för mål! För gör man inget blir det ändå inga poäng! (Idén kom från en arbetskamrat)
- Vi har sett det i Brasilien. När det blir frispark, har domaren en färgspruta som han markerar var bollen skall ligga. Sedan stegar han upp, och färgar lite där muren skall stå. En stund efter frisparken gått försvinner färgen, perfekt!
Förövrigt var det underbart att se GAIS spela fotboll igår. Mot Häcken på Rambergsvallen gjorde laget en av sina bästa matcher på många år. Alla spelarna var bra, bäst var dock Richard Ekunde!!
Att sedan AIK och IFK förlorade idag gjorde inte omgången sämre!! Dessutom var det bra att Helsingborg vann – de behöver inte förlora förrän nästa omgång. Och för varje seger så närmar man sig en förlust!
- Om man nu måste spela på gräs – varför håller man inte sig med en ”greenkeeper” som alla golfklubbar har som kan detta med gräs?
- Det måste vara slut med dinga agentaffärer, skattefusk och annat fuffens.
- Domarens standard måste stärkas. Det finns för många rättskippare nu som har för dålig känsla för själva spelet.
- Situationer som varit avgörande för lag eller enskild spelare som granskas i efterhand och har man tex filmat till sig en straff – en längre tids avstäning är då att väntas. En ”domstol, som skippar hyfsad rättvisa i efterhand alltså.
- Alla vill ha spänning. Vid en 0-0 match får inget av lagen några poäng. Då har man inget att förlora sista tio, man satsar framåt för mål! För gör man inget blir det ändå inga poäng! (Idén kom från en arbetskamrat)
- Vi har sett det i Brasilien. När det blir frispark, har domaren en färgspruta som han markerar var bollen skall ligga. Sedan stegar han upp, och färgar lite där muren skall stå. En stund efter frisparken gått försvinner färgen, perfekt!
Förövrigt var det underbart att se GAIS spela fotboll igår. Mot Häcken på Rambergsvallen gjorde laget en av sina bästa matcher på många år. Alla spelarna var bra, bäst var dock Richard Ekunde!!
Att sedan AIK och IFK förlorade idag gjorde inte omgången sämre!! Dessutom var det bra att Helsingborg vann – de behöver inte förlora förrän nästa omgång. Och för varje seger så närmar man sig en förlust!
måndag 26 april 2010
Skall verkligen allsvensk fotboll spelas på potatisåkrar
Det tog någon månad sedan börjar man leta efter fel på produkten Allsvensk fotboll. Enligt media vill en del bakåtsträvare gå tillbaka till -90 talet och en mästerskapsserie, andra tror fotbollen blir bättre om man minskar antalet lag.
Men HALLÅ!! Finns det verkligen ingen som är klarsynt!??
Svensk fotboll skall enligt några andra bakåtsträvare spelas på gräs till varje pris – ja i alla fall på pappret! Istället för att helt enkelt erkänna att det absolut bästa för svensk fotboll är att anlägga senaste generationens konstgräs på de flesta planer norr om Skåne. Framför allt på Gamla Ullevi!
Håkan Mild som med sina cementfötter inte kunde dämpa en sandsäck eller dribbla av en stol är en av de värsta som skriker sig hesa emot konstgräset. Antagligen märkte han att när allt går lite fortare så hann han inte med. – Fotboll skall spelas på riktigt gräs låter det från sådana! Hur många av årets matcher har gått på riktigt gräs? Eller har det varit grus, sand, och potatisåkrar!!!
Istället för att titta på den typen av fotboll som Örebro SK spelar idag eller IF Elfsborg! Det är snabba passningar, bra rörlighet och precision i det mesta. Varför det? Jo, ett överlägset underlag.!! På hemmaplan skall man föra spelet, utnyttja att man har publik och känsla och motståndarna har ofta rest eller sovit borta (hotell) så de är något sämre förberedda. Då slarvar klubbarna bort den möjligheten genom att spela på potatisåkrar, hö eller annat undermåligt underlag som man hoppades kunna kalla för gräs. Men som saknar just sådana strån!
Sen undrar man varför publiken inte kommer? Matchen igår mellan GAIS och Kalmar var genomusel, själva spelet var kass och passningarna bedrövliga. Om nu man hade haft ett konstgräs på Gamla Ullevi hade åtminstone förutsättningarna till att kunna spela bra boll funnits!
Konstgräs har blivit en del av idrottsvärlden och skälet till detta är enkelt:
•På konstgräs kan man spela mer och längre
På konstgräs kan man alltid spela och med bra och rättvisa förutsättningar för båda lag. Naturgräs är utslitet efter ca 300 speltimmar per säsong, medan konstgräs håller för spel dygnet runt, sju dagar i veckan.
•Konstgräs påverkas inte av väder och vind
Avrinningen från konstgräsmattan vid regnigt väder är effektiv. Och torrt väder påverkar inte gräsets kvalitet. Inga vattenpölar, ingen lera eller gräsfria områden. Med konstgräs på planen behöver du aldrig ställa in matcher och det går alltid att träna på gräs… det kan väl inte bli bättre?
•Konstgräs kräver lite underhåll - Så gräs, klippa, gödsla, krita linjer slipper man. Riktigt gräs kräver en hel del jobb, tid och pengar till skillnad från konstgräs. Om du sköter konstgräsmattan ordentligt håller den i 15 år med bibehållna idrottstekniska egenskaper.
•En konstgräsmatta sparar utrymme. En konstgräsmatta har nämligen samma kapacitet som tre naturliga gräsmattor. Dessutom kan en konstgräsmatta användas till olika idrotter, träningar och tävlingar.
(artificialgrass.info)
Om vi hade haft planer som sett bättre ut, hur bra kan då svensk fotboll bli? När tempot i allt vi gör drivs upp med bibehållen och bättre teknik hur bra blir det då? Kanske ett sådant lag klarar av att ta sig ut i Europa? Då hade vi kunnat ha kvar 16 lag i en serie som idag så allt inte bara koncentreras till storstäderna. Utan fotboll får bli en affär för hela Sverige! Nej politiker, maktpampar plus idrottsledare i olika styrelser i de tre lag (GAIS, IFK och Öis) som idag inte har en vettig fotbollsplan trots en helt ny arena, vilket i sig är skamligt värre – ni måste tänka en gång till!
Gör om – gör rätt!!
Men HALLÅ!! Finns det verkligen ingen som är klarsynt!??
Svensk fotboll skall enligt några andra bakåtsträvare spelas på gräs till varje pris – ja i alla fall på pappret! Istället för att helt enkelt erkänna att det absolut bästa för svensk fotboll är att anlägga senaste generationens konstgräs på de flesta planer norr om Skåne. Framför allt på Gamla Ullevi!
Håkan Mild som med sina cementfötter inte kunde dämpa en sandsäck eller dribbla av en stol är en av de värsta som skriker sig hesa emot konstgräset. Antagligen märkte han att när allt går lite fortare så hann han inte med. – Fotboll skall spelas på riktigt gräs låter det från sådana! Hur många av årets matcher har gått på riktigt gräs? Eller har det varit grus, sand, och potatisåkrar!!!
Istället för att titta på den typen av fotboll som Örebro SK spelar idag eller IF Elfsborg! Det är snabba passningar, bra rörlighet och precision i det mesta. Varför det? Jo, ett överlägset underlag.!! På hemmaplan skall man föra spelet, utnyttja att man har publik och känsla och motståndarna har ofta rest eller sovit borta (hotell) så de är något sämre förberedda. Då slarvar klubbarna bort den möjligheten genom att spela på potatisåkrar, hö eller annat undermåligt underlag som man hoppades kunna kalla för gräs. Men som saknar just sådana strån!
Sen undrar man varför publiken inte kommer? Matchen igår mellan GAIS och Kalmar var genomusel, själva spelet var kass och passningarna bedrövliga. Om nu man hade haft ett konstgräs på Gamla Ullevi hade åtminstone förutsättningarna till att kunna spela bra boll funnits!
Konstgräs har blivit en del av idrottsvärlden och skälet till detta är enkelt:
•På konstgräs kan man spela mer och längre
På konstgräs kan man alltid spela och med bra och rättvisa förutsättningar för båda lag. Naturgräs är utslitet efter ca 300 speltimmar per säsong, medan konstgräs håller för spel dygnet runt, sju dagar i veckan.
•Konstgräs påverkas inte av väder och vind
Avrinningen från konstgräsmattan vid regnigt väder är effektiv. Och torrt väder påverkar inte gräsets kvalitet. Inga vattenpölar, ingen lera eller gräsfria områden. Med konstgräs på planen behöver du aldrig ställa in matcher och det går alltid att träna på gräs… det kan väl inte bli bättre?
•Konstgräs kräver lite underhåll - Så gräs, klippa, gödsla, krita linjer slipper man. Riktigt gräs kräver en hel del jobb, tid och pengar till skillnad från konstgräs. Om du sköter konstgräsmattan ordentligt håller den i 15 år med bibehållna idrottstekniska egenskaper.
•En konstgräsmatta sparar utrymme. En konstgräsmatta har nämligen samma kapacitet som tre naturliga gräsmattor. Dessutom kan en konstgräsmatta användas till olika idrotter, träningar och tävlingar.
(artificialgrass.info)
Om vi hade haft planer som sett bättre ut, hur bra kan då svensk fotboll bli? När tempot i allt vi gör drivs upp med bibehållen och bättre teknik hur bra blir det då? Kanske ett sådant lag klarar av att ta sig ut i Europa? Då hade vi kunnat ha kvar 16 lag i en serie som idag så allt inte bara koncentreras till storstäderna. Utan fotboll får bli en affär för hela Sverige! Nej politiker, maktpampar plus idrottsledare i olika styrelser i de tre lag (GAIS, IFK och Öis) som idag inte har en vettig fotbollsplan trots en helt ny arena, vilket i sig är skamligt värre – ni måste tänka en gång till!
Gör om – gör rätt!!
fredag 23 april 2010
Riktig rock 'n' roll!
Igår var det en speciell upplevelse! Jag såg G. Harrison live on stage! Ja, i alla fall en tributband som körde Beatleslåtar på ett fantastiskt sätt! Det var precis som man såg the Fab four in real life! Helt otroligt!! Ungefär som när man spänner på med en Cho-san pådragen. Det var så nära man kan komma! Ett helt suveränt band, som inte bara lät som Beatlarna, de såg ut som dom, agerade som dom, mellansnackade som dom och musiken ojojoj!
Ja, hade det inte varit så långt till Nyköping så hade jag åkt dit ikväll och tittad på dom där också. Det var länge sedan det föll en tår. På rak arm kan jag säga att det sist var när Sofia föddes, GAIS slog Blåvitt senast och nu igår. Psykedeliska låtar ”Lucy in the sky”, ”Strawberryfields” och Harrison låtarna "Something" och ”Here comes the sun” var kvällens absoluta höjdare av toppbetyg på allt!
Gruppen heter The MearseyBeatles och är normalt husband på The Cavern i Liverpool (En club undertecknad besökt såklart). Då förstår ni vilken kvalité allt höll!
Gå in själva och uppdatera Er här!
Sedan är det bara att hålla ögonen öppna. Jag lovar det var de 300 bäst placerade kronorna på mycket länge! Upplevelsen blev inte sämre av att min gamla barndomsvän som verkligen är en ordentligt påläst Beatlesfan - Gunnar Elgenström - var med. Att uppleva det ihop med honom var stort!
Ja, hade det inte varit så långt till Nyköping så hade jag åkt dit ikväll och tittad på dom där också. Det var länge sedan det föll en tår. På rak arm kan jag säga att det sist var när Sofia föddes, GAIS slog Blåvitt senast och nu igår. Psykedeliska låtar ”Lucy in the sky”, ”Strawberryfields” och Harrison låtarna "Something" och ”Here comes the sun” var kvällens absoluta höjdare av toppbetyg på allt!
Gruppen heter The MearseyBeatles och är normalt husband på The Cavern i Liverpool (En club undertecknad besökt såklart). Då förstår ni vilken kvalité allt höll!
Gå in själva och uppdatera Er här!
Sedan är det bara att hålla ögonen öppna. Jag lovar det var de 300 bäst placerade kronorna på mycket länge! Upplevelsen blev inte sämre av att min gamla barndomsvän som verkligen är en ordentligt påläst Beatlesfan - Gunnar Elgenström - var med. Att uppleva det ihop med honom var stort!
onsdag 21 april 2010
Ytterligare röster om fotbollsträningen
Detta är det tredje inlägget här på bloggen om fotbollsträning. En massa tyckanden och tankar om hur fotboll skall träna, varför detta kan man undra. Jo, besvikelsen över att GAIS förlorade häromsistens mot Halmstad på grund av att man inte orkade (fram till HBK fick en feldömd straff var ändå GAIS med i matchen, men med ett mål i baken blev uppförsbacken väldigt brant) och att så gått som halva truppen åkt på förslitningsskador i ljumskarna triggade igång en massa tankar delvis från förr. Man tycker ju att fotbollen borde ha lärt sig, men inget nytt under solen.
Vi fans lägger ner tid, kraft och pengar och samhället förändras för övrigt, men inom fotbollen mal gamla traditioner vidare som inget hänt. När skall någon lyfta blicken och ta in erfarenheter från tex Jonas Colting. Självklart är inte allt han säger applicerbart på fotboll, men där finns massor av tips, idéer och nytänk!
IF Elfsborg är faktiskt ett lag som börjat lyfta blicken därför kommer här lite tidigare skrivet material från två som jobbar i Knalleklubben. Lägg märke till vad båda herrarna säger om återhämtning mellan matcher och förebyggandet av ljumskskador
För några år sedan anställde Elfsborg i Borås en ny fystränare, hans namn var Henrik Dagård. Här nedan följer utdrag ur en intervju som publicerades i Hallandsposten. Den är från 2006 och den är gjord av en viss Tony Balogh en av dem som kritiserade mitt första utkast på GAIS.nu om fotbollsspelarnas träning.
Den andra texten idag är en intervju med Elfsborgs sjukgymnast Jan Andblad. Intervjun är från 2009 och blev publicerad på Elfsborgs hemsida.
Men först Henrik Dagård:
Hur jobbar du i Elfsborg nu?
- Vintersäsongen brukar börja i december med tre styrkepass i veckan. Under säsong blir det styrka en dag i veckan. Var sjätte vecka kollar vi upp statusen. Då testar vi spänst, snabbhet och styrka. Jag vet vad som är bra och dåligt grundvärde. Det försöker jag hela tiden förbättra så att spelarna ser att de blir bättre.
Varför är det du gör så viktigt?
- För att det är kroppen du använder i spelet! Det är den som ser till att du kan förflytta dig och det är den som ser till att du kan förbättra din teknik. Ska du förbättra teknik och taktik, så måste du ha bra fysik. Det räcker inte med att bara spela fotboll. När du stärker din kropp så stärker du samtidigt alla muskelfästen och alla senfästen. Och nu är de så pass vältränade att det inte sliter på kroppen när de spelar match. Det kanske tar en dag att återhämta sig för att sedan kunna träna på hög nivå igen. Hade de inte haft den här fysiska träningen, så hade det kanske tagit tre dagar istället. Jag måste träna för att bli snabbare genom att öka min muskelstyrka.
Du får sätta spelarna i skolbänken igen?
- Hur rör man sig på en fotbollsplan? 96 procent av alla rusher är aldrig längre än 30 meter och 49 procent av dom är aldrig längre än tio meter. Så då handlar det om hur jag ska förflytta mig. Då måste jag träna och förbättra dom snabba muskelfibrerna. Men tränar man det snabba och explosiva för snabbt utan att ha grunden att stå på ja, då kommer man att slita mer och då skadar du kroppen.
Var spelarna skeptiska till dina metoder?
– Många tror att man blir stel och klumpig och tappar smidighet och snabbhet av att köra styrketräning. Men jämför man laget i dag med för tre år sedan, så gör de passen fullt ut till hundra procent på samma sätt som när de tränar fotboll. Anledningen till att du får skador är att du belastar kroppen mer än den klarar av. Det är säkert ingen tillfällighet att Elfsborg inte har haft en skada i år av typen baksida lår eller ljumskar. Det ska inte behöva ske om man tränar rätt.
Jan Andblad hade jobbat som sjukgymnast i flera år. Han är dessutom utbildad idrottslärare. Fotboll har han spelat i nästan hela sitt liv. Innan han kom till Elfsborg har han jobbat som sjukgymnast för flera klubbar i flera olika idrotter. Flera av dom elitlag i sina respektive idrotter: Innebandyklubben Pixbo, handbollsklubben Önnereds IK och Frölunda hockey, men de flesta klubbarna innan har varit i fotbollens lägre serier.
Ser du någon skillnad på olika skador, skadepanorama på olika idrotter? Jag kan tänka mig att handbollen har helt andra förslitningar än fotbollen har?
- En fotbollsspelare är mer sårbar för skador än många andra idrottare är. Både Ishockey och handboll är kraftsporter, där det är mer byten och i hockey sliter man inte lika mycket på kroppen som när man löper. I fotboll är det fler komponenter inblandade så min erfarenhet är att fotbollspelare har mer att jobba med för att inte bli skadade i förebyggande syfte.
Men det måste väl ha med träningens upplägg att göra?
- Ja, handboll- och hockeyspelare tränar så mycket styrketräning, vilket gynnar dom i det förebyggande. Men där har fotbollen börjat komma ikapp numera, men vi har kanske lite kvar. Elfsborg jobbar med mycket styrketräning ihop med Henrik Dagård och det märks på de spelarna som varit med länge som Johan Karlsson och Daniel Mobaeck och några fler, som är lite fysiskt starkare de är oftast också skadefria. Det hela är dock en balansgång, de får heller inte bli för stora.
Resten av denna intervju handlade mer om upplägget och inte skador i den klubb – Elfsborg - Andblad jobbade i och fortfarande jobbar i.
Tack alla läsare för att ni finns!
Vi fans lägger ner tid, kraft och pengar och samhället förändras för övrigt, men inom fotbollen mal gamla traditioner vidare som inget hänt. När skall någon lyfta blicken och ta in erfarenheter från tex Jonas Colting. Självklart är inte allt han säger applicerbart på fotboll, men där finns massor av tips, idéer och nytänk!
IF Elfsborg är faktiskt ett lag som börjat lyfta blicken därför kommer här lite tidigare skrivet material från två som jobbar i Knalleklubben. Lägg märke till vad båda herrarna säger om återhämtning mellan matcher och förebyggandet av ljumskskador
För några år sedan anställde Elfsborg i Borås en ny fystränare, hans namn var Henrik Dagård. Här nedan följer utdrag ur en intervju som publicerades i Hallandsposten. Den är från 2006 och den är gjord av en viss Tony Balogh en av dem som kritiserade mitt första utkast på GAIS.nu om fotbollsspelarnas träning.
Den andra texten idag är en intervju med Elfsborgs sjukgymnast Jan Andblad. Intervjun är från 2009 och blev publicerad på Elfsborgs hemsida.
Men först Henrik Dagård:
Hur jobbar du i Elfsborg nu?
- Vintersäsongen brukar börja i december med tre styrkepass i veckan. Under säsong blir det styrka en dag i veckan. Var sjätte vecka kollar vi upp statusen. Då testar vi spänst, snabbhet och styrka. Jag vet vad som är bra och dåligt grundvärde. Det försöker jag hela tiden förbättra så att spelarna ser att de blir bättre.
Varför är det du gör så viktigt?
- För att det är kroppen du använder i spelet! Det är den som ser till att du kan förflytta dig och det är den som ser till att du kan förbättra din teknik. Ska du förbättra teknik och taktik, så måste du ha bra fysik. Det räcker inte med att bara spela fotboll. När du stärker din kropp så stärker du samtidigt alla muskelfästen och alla senfästen. Och nu är de så pass vältränade att det inte sliter på kroppen när de spelar match. Det kanske tar en dag att återhämta sig för att sedan kunna träna på hög nivå igen. Hade de inte haft den här fysiska träningen, så hade det kanske tagit tre dagar istället. Jag måste träna för att bli snabbare genom att öka min muskelstyrka.
Du får sätta spelarna i skolbänken igen?
- Hur rör man sig på en fotbollsplan? 96 procent av alla rusher är aldrig längre än 30 meter och 49 procent av dom är aldrig längre än tio meter. Så då handlar det om hur jag ska förflytta mig. Då måste jag träna och förbättra dom snabba muskelfibrerna. Men tränar man det snabba och explosiva för snabbt utan att ha grunden att stå på ja, då kommer man att slita mer och då skadar du kroppen.
Var spelarna skeptiska till dina metoder?
– Många tror att man blir stel och klumpig och tappar smidighet och snabbhet av att köra styrketräning. Men jämför man laget i dag med för tre år sedan, så gör de passen fullt ut till hundra procent på samma sätt som när de tränar fotboll. Anledningen till att du får skador är att du belastar kroppen mer än den klarar av. Det är säkert ingen tillfällighet att Elfsborg inte har haft en skada i år av typen baksida lår eller ljumskar. Det ska inte behöva ske om man tränar rätt.
Jan Andblad hade jobbat som sjukgymnast i flera år. Han är dessutom utbildad idrottslärare. Fotboll har han spelat i nästan hela sitt liv. Innan han kom till Elfsborg har han jobbat som sjukgymnast för flera klubbar i flera olika idrotter. Flera av dom elitlag i sina respektive idrotter: Innebandyklubben Pixbo, handbollsklubben Önnereds IK och Frölunda hockey, men de flesta klubbarna innan har varit i fotbollens lägre serier.
Ser du någon skillnad på olika skador, skadepanorama på olika idrotter? Jag kan tänka mig att handbollen har helt andra förslitningar än fotbollen har?
- En fotbollsspelare är mer sårbar för skador än många andra idrottare är. Både Ishockey och handboll är kraftsporter, där det är mer byten och i hockey sliter man inte lika mycket på kroppen som när man löper. I fotboll är det fler komponenter inblandade så min erfarenhet är att fotbollspelare har mer att jobba med för att inte bli skadade i förebyggande syfte.
Men det måste väl ha med träningens upplägg att göra?
- Ja, handboll- och hockeyspelare tränar så mycket styrketräning, vilket gynnar dom i det förebyggande. Men där har fotbollen börjat komma ikapp numera, men vi har kanske lite kvar. Elfsborg jobbar med mycket styrketräning ihop med Henrik Dagård och det märks på de spelarna som varit med länge som Johan Karlsson och Daniel Mobaeck och några fler, som är lite fysiskt starkare de är oftast också skadefria. Det hela är dock en balansgång, de får heller inte bli för stora.
Resten av denna intervju handlade mer om upplägget och inte skador i den klubb – Elfsborg - Andblad jobbade i och fortfarande jobbar i.
Tack alla läsare för att ni finns!
tisdag 20 april 2010
Colting tycker fotbollspelare kan träna mer
Jag har plockat fram en intervju jag gjorde för några år sedan med Jonas Colting.
I samband med GAIS match mot Halmstad i söndags lyste lagets oträning igenom och jag skrev ett inlägg på siten GAIS.nu
Alla får tycka olika - men märkligt nog var det få som höll med mej. Är det så att man är så intutat med hur fotboll har tränats genom åren att nya intryck är svåra att ta in? Här nedan kan du läsa intervjun med Colting. När den gjordes fick den inte publiseras på GAIS hemsida för dåvarande tränarparet Magnus Pehrsson och Matti Demegård, året var 2008. Lite synd för den hade skapat en rejäl debatt!
Intervjun med Colting följer nu;
Innan årets säsong började ställde jag en del frågor till Magnus Pehrsson angående frekvensen träningar i veckan laget hade. Svensk fotboll har världens längsta försäsong, men orkar inte spela i samma tempo som på kontinenten. Det täta matchandet i årets Allsvenska ställde till det fysiskt för flera lag. Man orkade inte prestera på topp varje match. Resonemanget gick samma under EM. Skulle man ställa över spelare för att de skulle vara utvilade nästa match igen?
Är fotboll en idrott som går att utveckla mer? Dessa tankar har funnits ett tag och när jag hörde att triatleten Jonas Colting pratade om fotbollens attityder till träning så slog jag till och kontaktade honom. Jag vill säga att detta inte är för att hänga ut någon, eller få någon att känna sej generad. Det är heller inget som är specifikt för GAIS, utan mer allmänt. Utan ett inlägg i en debatt som finns vad fotbollen kan göra för att utvecklas.
Hej Jonas!
Jag vet att du haft lite tankar om fotbollspelarnas träning. Berätta lite spontant om vad du känner för detta?
- Jag är fullständigt övertygad om att jag har rätt i att dagens svenska lag tränar alldeles för lite, alldeles för sällan, springer alldeles för dåligt, orkar för lite och är för oproffesionella i sin inställning. Ett lag med spelare som orkar att springa i 90 minuter men i så många situationer i så många matcher ser jag spelare som går och småjoggar istället för att springa i stort sätt hela tiden.
Många fotbollsspelare skadar sej ofta i baksidan av låret och numera rätt ofta i mag/ljumsktrakten vad kan detta bero på?
- En överlägsen kondition betyder just att man orkar mer och återhämtar sig fortare mellan varje rusch och situation och mellan varje match och på så sätt kan utnyttja sin teknik bättre och samtidigt exploatera motståndarens undermåliga fysik. Och att man skadar sig mindre och i annat fall läker snabbare. Man tränar fel helt enkelt.
Du har vid någon föreläsning sagt att fotbollspelare tränar för få timmar. Att när ett lag tränar ”hårt” så kör de kanske ibland ett tvåtimmars pass på morgonen och ett på kvällen, men bara då och då, berätta hur det skulle kunna se ut?
- Det finns inget som säger att man inte kan träna två timmar kondition följt av två timmar teknik/boll/spel följt av 30 minuter styrka/funktion följt av massage/isbad/stretch. Varje dag. Antingen i ett svep eller uppdelat på flera tillfällen. Två eller tre pass om dan alltså. Men sådan är inte kulturen i lagidrotter där man i princip anser att gränsen för mänsklig prestationsförmåga går vid 2x45 minuter gå-lunka-löp. Sedan måste man vila! Och hur man än betraktar fotboll så är det 90 minuters spel som inte kan betraktas på något annat sätt än kondition.
Oj! Nu kommer man upp i rätt många träningstimmar i veckan och det tror jag inte nått lag i Sverige är i närheten av?
- Varför tränar inte allsvenska lag 30 timmar i veckan? 40 timmar? Med halva tiden kondition och halva tiden teknik så borde det ju vara genomförbart? Vi är många individuella idrottsmän som regelbundet kör 30-40 timmars veckor. Det är ju inte så att fotbollsspelare som tränar på heltid inte har tiden.
Men skall man träna all träning kollektivt? Borde man inte köra mer egen träning, specialanpassad?
- Jag ska utveckla detta vidare för det handlar i grund och botten om inställning, drivkraft och ambition; något som ofta saknas på individnivå i lagidrotter och som alltid måste initieras "uppifrån", från ledning och från tränare. Hur många fotbollsspelare tränar själva när laget inte tränar? Hur många kan tänka sig att träna en fredagskväll, en lördagsmorgon, en julafton, i mörker, i regn, ensamma? Bara för att bli bättre och duktigare på det man gör? Precis som varenda individuell idrottare med lite självaktning gör! Men så stark är väl helt enkelt inte drivkraften hos lagidrottare? Jag skulle vilja utveckla det ytterliggare och säga att man kan tycka vad man vill om löpning och annat som inte är direkt fotbollsspel (som i argumentet; "jag vill spela fotboll, inte vara en terränglöpare”) men om man är en seriös och hängiven idrottsman så tränar man ändå det som kanske är tråkigt och jobbigt om det gör en bättre och starkare i ens idrott.
Men fotboll är inte bara fysik, utan en hel del taktik också. Man ser olika uppställningar med siffror som kräver olika mycket slit på plan i de olika positionerna?
– Det spelar ingen roll om man spelar 4-4-2 eller 4-3-3 eller 7-2-1 eller vad som helst; om spelare inte orkar springa fort eller länge nog så vad spelar det för roll? Och, att man är så krystat insnöad på att hitta problemets lösningar i allt annat än det uppenbara; nämligen att man tränar för dåligt, man tränar fel och man lever sin idrott med för lite drivkraft i botten. Man kan skylla vad man vill på lagsammansättning och spelsystem och allt annat men om man bara hade förmågan att spela fortare, med högre tempo, med mera intensitet istället för det plågsamt långsamma sömngångaraktiga spel som ofta är fallet, så skulle man vara överlägsna motståndaren i den aspekten. Och vad spelar det för roll om man har rätt system om man ändå promenerar runt med bollen? Min övertygelse är att ett system bli bra om man bara gör det i ett tillräckligt högt tempo…
Vad kan klubbledningen göra?
– Om jag ledde ett lag och hade spelare som ”cashade” ut en mycket stabil månadslön samt bonusar så hade jag velat att de antingen tränade eller jobbade med aktiv återhämtning. Hela tiden. Antingen så tränar man eller så tänker man på nästa träningspass och återhämtar sig från det förra. Vem ansvarar för helheten i träningen? Den röda tråden? Kontinuiteten? Vad har man för rutiner för återhämtning? Vad har man för rutiner för mat efter träning och match? Hur lägger man upp individbaserad träning för maximal utveckling? Vem har ögonen öppna mot omvärlden för att plocka upp idéer och impulser från andra idrotter och annan kompetens? Hur gör man tester för att objektivt mäta förbättringar och status på olika parametrar? Vem utvärderar dessa och vad leder resultaten till?
Varför tror du det tränas så lite kontra Er inom individuella idrotter?
- Jag tror helt enkelt att traditionens makt är för stor och bekvämligheten är för hög. Med tillräcklig motivation och ambition och jävlaranamma, samt vilja att lyckas och framförallt utvecklas, så är man i princip beredd på vilka uppoffringar som helst för att få träna och att få träna så bra och mycket som det bara går. Så varför är inte viljan större hos fotbollsspelare? Varför är inte ambitionen högre? Och återigen varför initieras i alla fall inte detta från central nivå?
Fotnot;
Jonas Colting fick epitetet Sveriges tuffaste idrottsman för några år sedan och blev årets triatlet 2006. Två VM-medaljer (silver, brons), EM-silver, Ultraman World Champion, flerfaldig svensk mästare; En Svensk Klassiker nonstop på 25.17 inklusive transporter.
I samband med GAIS match mot Halmstad i söndags lyste lagets oträning igenom och jag skrev ett inlägg på siten GAIS.nu
Alla får tycka olika - men märkligt nog var det få som höll med mej. Är det så att man är så intutat med hur fotboll har tränats genom åren att nya intryck är svåra att ta in? Här nedan kan du läsa intervjun med Colting. När den gjordes fick den inte publiseras på GAIS hemsida för dåvarande tränarparet Magnus Pehrsson och Matti Demegård, året var 2008. Lite synd för den hade skapat en rejäl debatt!
Intervjun med Colting följer nu;
Innan årets säsong började ställde jag en del frågor till Magnus Pehrsson angående frekvensen träningar i veckan laget hade. Svensk fotboll har världens längsta försäsong, men orkar inte spela i samma tempo som på kontinenten. Det täta matchandet i årets Allsvenska ställde till det fysiskt för flera lag. Man orkade inte prestera på topp varje match. Resonemanget gick samma under EM. Skulle man ställa över spelare för att de skulle vara utvilade nästa match igen?
Är fotboll en idrott som går att utveckla mer? Dessa tankar har funnits ett tag och när jag hörde att triatleten Jonas Colting pratade om fotbollens attityder till träning så slog jag till och kontaktade honom. Jag vill säga att detta inte är för att hänga ut någon, eller få någon att känna sej generad. Det är heller inget som är specifikt för GAIS, utan mer allmänt. Utan ett inlägg i en debatt som finns vad fotbollen kan göra för att utvecklas.
Hej Jonas!
Jag vet att du haft lite tankar om fotbollspelarnas träning. Berätta lite spontant om vad du känner för detta?
- Jag är fullständigt övertygad om att jag har rätt i att dagens svenska lag tränar alldeles för lite, alldeles för sällan, springer alldeles för dåligt, orkar för lite och är för oproffesionella i sin inställning. Ett lag med spelare som orkar att springa i 90 minuter men i så många situationer i så många matcher ser jag spelare som går och småjoggar istället för att springa i stort sätt hela tiden.
Många fotbollsspelare skadar sej ofta i baksidan av låret och numera rätt ofta i mag/ljumsktrakten vad kan detta bero på?
- En överlägsen kondition betyder just att man orkar mer och återhämtar sig fortare mellan varje rusch och situation och mellan varje match och på så sätt kan utnyttja sin teknik bättre och samtidigt exploatera motståndarens undermåliga fysik. Och att man skadar sig mindre och i annat fall läker snabbare. Man tränar fel helt enkelt.
Du har vid någon föreläsning sagt att fotbollspelare tränar för få timmar. Att när ett lag tränar ”hårt” så kör de kanske ibland ett tvåtimmars pass på morgonen och ett på kvällen, men bara då och då, berätta hur det skulle kunna se ut?
- Det finns inget som säger att man inte kan träna två timmar kondition följt av två timmar teknik/boll/spel följt av 30 minuter styrka/funktion följt av massage/isbad/stretch. Varje dag. Antingen i ett svep eller uppdelat på flera tillfällen. Två eller tre pass om dan alltså. Men sådan är inte kulturen i lagidrotter där man i princip anser att gränsen för mänsklig prestationsförmåga går vid 2x45 minuter gå-lunka-löp. Sedan måste man vila! Och hur man än betraktar fotboll så är det 90 minuters spel som inte kan betraktas på något annat sätt än kondition.
Oj! Nu kommer man upp i rätt många träningstimmar i veckan och det tror jag inte nått lag i Sverige är i närheten av?
- Varför tränar inte allsvenska lag 30 timmar i veckan? 40 timmar? Med halva tiden kondition och halva tiden teknik så borde det ju vara genomförbart? Vi är många individuella idrottsmän som regelbundet kör 30-40 timmars veckor. Det är ju inte så att fotbollsspelare som tränar på heltid inte har tiden.
Men skall man träna all träning kollektivt? Borde man inte köra mer egen träning, specialanpassad?
- Jag ska utveckla detta vidare för det handlar i grund och botten om inställning, drivkraft och ambition; något som ofta saknas på individnivå i lagidrotter och som alltid måste initieras "uppifrån", från ledning och från tränare. Hur många fotbollsspelare tränar själva när laget inte tränar? Hur många kan tänka sig att träna en fredagskväll, en lördagsmorgon, en julafton, i mörker, i regn, ensamma? Bara för att bli bättre och duktigare på det man gör? Precis som varenda individuell idrottare med lite självaktning gör! Men så stark är väl helt enkelt inte drivkraften hos lagidrottare? Jag skulle vilja utveckla det ytterliggare och säga att man kan tycka vad man vill om löpning och annat som inte är direkt fotbollsspel (som i argumentet; "jag vill spela fotboll, inte vara en terränglöpare”) men om man är en seriös och hängiven idrottsman så tränar man ändå det som kanske är tråkigt och jobbigt om det gör en bättre och starkare i ens idrott.
Men fotboll är inte bara fysik, utan en hel del taktik också. Man ser olika uppställningar med siffror som kräver olika mycket slit på plan i de olika positionerna?
– Det spelar ingen roll om man spelar 4-4-2 eller 4-3-3 eller 7-2-1 eller vad som helst; om spelare inte orkar springa fort eller länge nog så vad spelar det för roll? Och, att man är så krystat insnöad på att hitta problemets lösningar i allt annat än det uppenbara; nämligen att man tränar för dåligt, man tränar fel och man lever sin idrott med för lite drivkraft i botten. Man kan skylla vad man vill på lagsammansättning och spelsystem och allt annat men om man bara hade förmågan att spela fortare, med högre tempo, med mera intensitet istället för det plågsamt långsamma sömngångaraktiga spel som ofta är fallet, så skulle man vara överlägsna motståndaren i den aspekten. Och vad spelar det för roll om man har rätt system om man ändå promenerar runt med bollen? Min övertygelse är att ett system bli bra om man bara gör det i ett tillräckligt högt tempo…
Vad kan klubbledningen göra?
– Om jag ledde ett lag och hade spelare som ”cashade” ut en mycket stabil månadslön samt bonusar så hade jag velat att de antingen tränade eller jobbade med aktiv återhämtning. Hela tiden. Antingen så tränar man eller så tänker man på nästa träningspass och återhämtar sig från det förra. Vem ansvarar för helheten i träningen? Den röda tråden? Kontinuiteten? Vad har man för rutiner för återhämtning? Vad har man för rutiner för mat efter träning och match? Hur lägger man upp individbaserad träning för maximal utveckling? Vem har ögonen öppna mot omvärlden för att plocka upp idéer och impulser från andra idrotter och annan kompetens? Hur gör man tester för att objektivt mäta förbättringar och status på olika parametrar? Vem utvärderar dessa och vad leder resultaten till?
Varför tror du det tränas så lite kontra Er inom individuella idrotter?
- Jag tror helt enkelt att traditionens makt är för stor och bekvämligheten är för hög. Med tillräcklig motivation och ambition och jävlaranamma, samt vilja att lyckas och framförallt utvecklas, så är man i princip beredd på vilka uppoffringar som helst för att få träna och att få träna så bra och mycket som det bara går. Så varför är inte viljan större hos fotbollsspelare? Varför är inte ambitionen högre? Och återigen varför initieras i alla fall inte detta från central nivå?
Fotnot;
Jonas Colting fick epitetet Sveriges tuffaste idrottsman för några år sedan och blev årets triatlet 2006. Två VM-medaljer (silver, brons), EM-silver, Ultraman World Champion, flerfaldig svensk mästare; En Svensk Klassiker nonstop på 25.17 inklusive transporter.
Tränar fotbollsspelarna rätt?
Det började i rätt tidig ålder. Jag spelade redan handboll och var van vid rätt tuff träning redan som 12-åring. Rätt eller fel kan man aldrig veta - men det känns som om fysträningen på allvar började något år för tidigt.
När jag sedan blev 15 år började jag spela organiserad fotboll i en klubb. Mentaliteten fanns där redan då och murades in ordentligt allteftersom. Fotbollsträning sker på en fotbollsplan - ingen annanstans! För mej som handbollsspelare var det rätt bekvämt. Jag ville ju bara lira boll, fysträningen fick man redan via den andra sporten.
Visst hade man lite löpövningar på plan och ja, det hände att man blev rejält trött, men i stort var det ju inget mot den tuffa träning som man fick via handbollen. Det passade mej bra - samtidigt som tankarna började redan här.
När jag fyllde 30 år flyttade jag till Borås och hade några år i näst högsta serien bakom mej som spelare. Jag tränade åtta pass i veckan, vilket var fem mer än de flesta av mina kompisar i laget. Tre styrekpass, ett spänst och ett löppass i veckan extra.
Flera år senare samtidigt som min dotter, fyllde 14 år tränade hon lika mycket. Åtta pass i veckan - bollsport? Såklart INTE, utan simning! GAIS fotbollslag som då spelade i superettan (jag jobbade som Webmaster åt laget på den tiden) skulle just öka sin dos till sju pass i veckan. Spelarna tyckte det var för mycket! Det är stor skillnad på hur lagidrottare och individuella idrottare tränar - mycket stor skillnad!
Idag nästan 100 år senare är det lite av samma visa. Fotbollsträningen skall fortfarande ske på en plan mestadels. Visst på senare år har man börjat köra lite anna typ av träning också. Ibland går man in i ett gym eller kanske kör lite boxningsträning. Men antalet pass man kör har knappt ökat, inte kör man två pass om dan som heltidsutövare av sin sport. Man har vilodagar mitt i veckan i stället för lågintensitetsträning. Ja, jag får inte ihop det till att man tränar elitidrott.
Men vid en intervju med Roland Nilsson (då tränare i GAIS nu Malmö FF) svarade han på frågan om varför laget dan efter en tuff batalj inte bara tog en uppfriskande löprunda, då deras plan inte gick att använda på grund av regn. Hans svar tänkte jag inte på då, men flera år senare kom jag på vad han egentligen sagt. - En uppfriskande löprunda är inte alltid så uppfriskande - då använder du muskler i benen du inte använder annars och blir stel, sa Nilsson då. Oj, har fotbollsspelare så ensidig träning att musklerna i benen inte är genomtränade? Är det därför de får så många muskelbristningar i baksidan låret eller ljumsk/magmuskelskador?
I vintras hade man inom fotbollen problem. Det var för mycket snö på planerna, hur skulle man kunna träna? Men herregud, fotboll är inte bara en bollsport - utan en löpsport i stor utsträckning. Varför kunde man inte lägga de två första veckorna till enbart löpning och styrekträning i en lokal? Jag menar tid finns - vi i Sverige har kanske den längsta försäsongen av alla länder - så två veckors löpning vore perfekt för att stärka upp benen innan man ger sig ut på en plan med boll?! Tror ni det gjordes? Lider spelarna av ljumskador i GAIS nu? Sover Dolly på rygg? Bajsar björnarna i skogen?
Detta var lite bakgrund till tankar och en viss resarsch som senare gjorts av mej utan att alls vara vetenskaplig. Imorgon kommer fortsättningen..
När jag sedan blev 15 år började jag spela organiserad fotboll i en klubb. Mentaliteten fanns där redan då och murades in ordentligt allteftersom. Fotbollsträning sker på en fotbollsplan - ingen annanstans! För mej som handbollsspelare var det rätt bekvämt. Jag ville ju bara lira boll, fysträningen fick man redan via den andra sporten.
Visst hade man lite löpövningar på plan och ja, det hände att man blev rejält trött, men i stort var det ju inget mot den tuffa träning som man fick via handbollen. Det passade mej bra - samtidigt som tankarna började redan här.
När jag fyllde 30 år flyttade jag till Borås och hade några år i näst högsta serien bakom mej som spelare. Jag tränade åtta pass i veckan, vilket var fem mer än de flesta av mina kompisar i laget. Tre styrekpass, ett spänst och ett löppass i veckan extra.
Flera år senare samtidigt som min dotter, fyllde 14 år tränade hon lika mycket. Åtta pass i veckan - bollsport? Såklart INTE, utan simning! GAIS fotbollslag som då spelade i superettan (jag jobbade som Webmaster åt laget på den tiden) skulle just öka sin dos till sju pass i veckan. Spelarna tyckte det var för mycket! Det är stor skillnad på hur lagidrottare och individuella idrottare tränar - mycket stor skillnad!
Idag nästan 100 år senare är det lite av samma visa. Fotbollsträningen skall fortfarande ske på en plan mestadels. Visst på senare år har man börjat köra lite anna typ av träning också. Ibland går man in i ett gym eller kanske kör lite boxningsträning. Men antalet pass man kör har knappt ökat, inte kör man två pass om dan som heltidsutövare av sin sport. Man har vilodagar mitt i veckan i stället för lågintensitetsträning. Ja, jag får inte ihop det till att man tränar elitidrott.
Men vid en intervju med Roland Nilsson (då tränare i GAIS nu Malmö FF) svarade han på frågan om varför laget dan efter en tuff batalj inte bara tog en uppfriskande löprunda, då deras plan inte gick att använda på grund av regn. Hans svar tänkte jag inte på då, men flera år senare kom jag på vad han egentligen sagt. - En uppfriskande löprunda är inte alltid så uppfriskande - då använder du muskler i benen du inte använder annars och blir stel, sa Nilsson då. Oj, har fotbollsspelare så ensidig träning att musklerna i benen inte är genomtränade? Är det därför de får så många muskelbristningar i baksidan låret eller ljumsk/magmuskelskador?
I vintras hade man inom fotbollen problem. Det var för mycket snö på planerna, hur skulle man kunna träna? Men herregud, fotboll är inte bara en bollsport - utan en löpsport i stor utsträckning. Varför kunde man inte lägga de två första veckorna till enbart löpning och styrekträning i en lokal? Jag menar tid finns - vi i Sverige har kanske den längsta försäsongen av alla länder - så två veckors löpning vore perfekt för att stärka upp benen innan man ger sig ut på en plan med boll?! Tror ni det gjordes? Lider spelarna av ljumskador i GAIS nu? Sover Dolly på rygg? Bajsar björnarna i skogen?
Detta var lite bakgrund till tankar och en viss resarsch som senare gjorts av mej utan att alls vara vetenskaplig. Imorgon kommer fortsättningen..
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)